Exista in centrale termice piese pe care, desi nu le vedem, le simtim incontinuu beneficiile, dar si dezavantajele cand acestea nu functioneaza la randament maxim. Schimbatoarele de caldura sunt unele dintre aceste componente.
In acest articol ne dorim sa clarificam ce sunt schimbatoarele de caldura, cate tipuri de schimbatoare de caldura exista si de ce este important ca acestea sa functioneze la maxima eficienta.
Ce este schimbatorul de caldura
Schimbatorul de caldura este o componenta pe care o gasiti inclusiv in centralele termice pe gaz (si nu numai) si care au rolul de a asigura transferul termic dintre un mediu fluid in alt mediu fluid sau gazos, fara ca aceste medii sa se amestece.
Intr-o centrala pe gaz apa este cel mai comun agent termic, cel care degaja caldura, dar si care absoarbe caldura. Modul in care este construit schimbatorul de caldura, materialele din care acesta este fabricat, contribuie esential la eficienta intregului sistem de incalzire.
Tipuri de schimbator de caldura
Intr-o centrala termica exista schimbator de caldura primar, utilizat pentru incalzirea agentului termic, cel care furnizeaza incalzirea in locuinta. Este o piesa robusta, realizata din materiale antioxidante si care asigura un transfer termic ridicat.
Schimbatorul de caldura secundar este folosit in special pentru prepararea apei calde. Schimbatorul in placi are o constructie ingenioasa, sub forma unor placi printre care circula apa (calda si cea care trebuie inclazita).
La boilerele moderne s-a implementat schimbator bitermic care prin pozitionarea deasupra arzatorului asigura in acelasi timp apa calda menajera si incalzirea agentului termic.
Cum functioneaza schimbatorul de caldura
Schimbatorul de caldura secundar este prevazut cu trei cai. Acestea sunt necesare pentru: agentul termic, apa rece de intrare si apa calda menajera folosita in locuinta. Pe o cale intra agentul termic care va incalzi ulterior apa rece, ce va fi distribuita in locuinta pentru consum.
Un schimbator de caldura in placi este o piesa realizata ingenios, din mai multe placi paralele, astfel incat printr-un rand de placi sa curga apa calda- cea care cedeaza caldura, prin celalalt rand de placi va circula apa rece, care trebuie preparata si care va fi consumata in casa.
De ce este important un schimbator de caldura pentru centrala termica
Dupa cum se vede, functionarea corecta a schimbatorului de caldura (primar sau secundar) afecteaza eficienta centralei termice, dar si confortul de a avea caldura sau/si apa calda in casa.
Depunerile de apa dura, de calcar sau alte impuritati existente in apa pot conduce la disfunctionalitati ale centralei, dintre cele minore pana la blocarea schimbatorului.
In cazul in care considerati ca sistemul termic de incalzire pe gaz are o problema de functionare cu schimbatorul de caldura, noi va asiguram servicii de reparatii pentru centrale pe gaz Vaillant si Viessmann.