Centrala termica pe gaz în condensatie ramâne fara discutie una dintre cele mai econome, mai eficiente solutii pentru încalzirea locuintelor în anul 2020. Desi aparent investitia este una destul de consistenta, cei care îsi monteaza în apartamente o centrala termica în condensatie, se bucura într-un final de o amortizare rapida a cheltuielilor initiale prin intermediul facturilor foarte mici la gaze.
Pe lânga bugetul necesar investitiei, cei care doresc sa monteze în apartamente o centrala termica pe gaz în condensatie trebuie sa mai aiba în vedere aspectele legislative. Exista câteva conditii foarte stricte peste care nu se poate trece în ceea ce priveste pozitionarea si montajul centralei în apartament, conditii pe care le vom discuta si noi în cele ce urmeaza, mai detaliat, astfel încât sa nu ramâna niciun fel de neclaritate.
- Camera în care se va monta centrala termica trebuie sa aiba un volum de aer de minim 18 metri cubi daca discutam despre camera normala, sau 7.5 metri cubi daca centrala termica pe gaz în condensatie se instaleaza în baie/bucatarie. Plecând de la premiza ca o camera de apartament are 2.5 metri înaltime, rezulta ca montajul se poate face într-o camera cu o suprafata de minim 8 metri patrati, sau o baie/bucatarie de minim 3m patrati.
- Camera în care se va monta centrala termica, trebuie sa aiba suprafete vitrate (ferestre) capabile sa cedeze la presiuni de 1180 Pa (0,0118 bar) în cuantum de 0.03 metri patrati pentru fiecare metru cub de volum net din încapere - constructie din beton armat – sau 0.05 metri patrati pentru fiecare metru cub de volum din încapere, în cazul constructiilor din zidarie (caramida, B.C.A. , etc – este vorba evident despre case). Asta înseamna ca pentru montarea unei centrale termice la bloc, în camera de minim 18 metri cubi de volum net, trebuie sa existe o fereastra de minim 0.54 metri patrati. Daca se opteaza pentru montarea în baie/bucatarie, va fi necesara o fereastra de minim 0.225 metri patrati. Pentru case, ferestrele trebuie sa fie de minim 0,9 metri patrati daca centrala termica pe gaz în condensatie se monteaza într-o camera normala sau 0,375 metri patrati daca se opteaza pentru montarea acesteia într-o baie sau într-o bucatarie. Exista posibilitatea de a instala o centrala termica în condensatie si în încaperi cu suprafete vitrate mai mici, de minim 0.2 metri patrati la metrul cub de volum, cu conditia instalarii detectoarelor de gaze.
- În camera în care se monteaza centrala termica în condensatie TREBUIE sa existe si un detector automat de gaz cu limita de sensibilitate de cel putin 2% metan în aer, care sa actioneze asupra robinetului de închidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale, daca geamurile au o grosime mai mare de 4mm.
- În camera în care se monteaza centrala termica în condensatie trebuie sa existe o priza de aer care sa asigure patrunderea aerului proaspat, necesar arderii. Aceasta priza nu trebuie sa fie astupata/obturata iar dimensiunea ei conform normelor, trebuie sa fie de minim 6 centimetri patrati pentru fiecare kw al centralei, dar nu mai mica de 100 de centimetri patrati. Priza de aer se instaleaza în partea inferioara a peretelui, la maxim 10 centimetri de pardoseala. La o centrala de 20 kw, este necesara o priza de aer de 11 cm x 11 cm.
- În jurul centralelor termice trebuie lasat un spatiu gol de minim 0.4 metri care sa permita accesul la dispozitiv. În fata centralei termice de asemenea trebuie sa fie loc liber, sub nicio forma nu trebuie restrictionat accesul.