Exista foarte mult interes pentru aceasta conversie pentru centralele termice pe gaz în condensatie si nu este de mirare. În România din pacate nu toate orasele sunt conectate la gaze naturale, nu mai pomenim de zonele rurale unde situatia este chiar dezastruoasa din acest punct de vedere. Cu toate acestea, ideea de a detine în casa o centrala termica pe gaz este sinonim cu independenta, cu confortul, cu standardul minim de civilizatie. Conversia centralei termice de la functionarea pe baza de gaze naturale la functionarea pe GPL devine interesanta mai ales pentru cei care stiu cât de simplu este sa faci rost de GPL în România.
GPL -ul este prescurtarea de la gaz petrolier lichefiat. Dupa cum stim, GPL-ul este un combustibil destul de fiabil pentru autoturismele pe benzina, este folosit de ani buni în întreaga lume atât pentru reducerea consumului de carburant, dar si pentru reducerea noxelor.
GPL-ul nu este un simplu gaz lichefiat, are în componenta doua gaze combinate (butan si propan), în procente ce difera în functie de destinatia GPL-ului.
Cum ajunge GPL-ul la centrala? Foarte simplu, exista firme de distributie care pot pune la dispozitie sub forma de custodie butelii, cu simpla conditie ca atunci când gazul se goleste din ele sa se cumpere alt gaz tot de la ei.
O alta varianta preferata de multa lume pentru umplerea buteliilor cu GPL este statia unde se alimenteaza autoturisme. ATENÈšIE - umplerea buteliilor de aragaz la aceste statii este ilegala. Buteliile de aragaz înainte de a fi umplute cu gaz trebuie verificate într-un centru specializat. Evident, se sare peste acest pas daca se alimenteaza la statiile destinate autoturismelor, întrucât acolo nu exista dispozitive pentru asemenea verificari.
În plus, buteliile de aragaz sunt proiectate pentru a fi umplute cu butan în procentaj covârsitor, nicidecum cu propan, un gaz din componenta GPL-ului care este mult mai exploziv. GPL-ul de iarna de exemplu, care poate fi alimentat de la statiile destinate autoturismelor, poate contine pâna la 60% propan în compozitie. Din cauza temperaturilor scazute din termometre, presiunea gazului scade si din acest motiv procentajul de propan creste.
În unele cazuri, conversia la GPL nu costa absolut nimic. Noile centrale termice de la Vaillant ecoTEC pure de exemplu pot functiona pe GPL doar prin simpla reglare a parametrilor din camera de ardere. Modificare ce trebuie evident efectuata DOAR de personal autorizat.
Conversia prin kit de la gaz metan la GPL nu este costisitoare, un kit de transformare pentru centralele termice în condensatie (24-32 kw) costa aproximativ 750 de lei. Modificarea trebuie efectuata numai de firme specializate, autorizate ISCIR pentru asemenea operatiuni.
În primul rând, trebuie sa stim faptul ca masurarea consumului de GPL nu se face în metri cubi asemenea gazelor naturale. Consumul de GPL se masoara în kilograme. Daca o centrala termica pe gaz în condensatie are un consum maxim de 2.4 m3/h gaze naturale, consumul maxim de GPL va fi undeva 1.8 kg/ora. Trebuie sa mai stim faptul ca 1 kg de GPL = 2 litri. În comert, pretul GPL-ului este undeva la jumatatea benzinei. Plecând de la premiza ca 1 litru de GPL costa 4 RON, înseamna ca o ora de functionare a unei centrale termice pe GPL, la capacitate maxima, care consuma 1.8 KG/h GPL, va fi de 3.6 litri, adica 14.5 RON.
Asadar, o centrala termica de 25 KW (Viessmann Vitodens 050-W - combi 25 kW - încalzire si ACM), atunci când este folosita la capacitate maxima, va consuma GPL în valoare de 14.5 lei într-o ora. Evident, sunt destul de rare cazurile în care aceasta centrala va functiona la capacitate maxima, însa oricum, cei care opteaza pentru varianta cu GPL doresc în mod expres confort sporit în casa, confort pentru care sunt dispusi sa cheltuie sume de bani destul de mari.