Fiecare dintre noi ne dorim confort termic si economii la gaze, de aceea multi dintre clientii nostri au renuntat la sistemul centralizat de încalzire catre unul independent. Centralele termice în condensare va ajuta în mod real sa aveti caldura în casa.
În discutii cu clientii nostri am primit întrebari despre cum ar putea consuma mai putin gaz sa plateasca mai putin la factura de caldura iarna. Altii îsi doreau sa stie de ce nu scade consumul, desi totusi au montat centrale termice în condensare. Acestor întrebari raspundem în acest articol.
Începem articolul cu introducerea în centrale termice în condensatie întrucât acestea pot cu adevarat reduce consumul de gaz sub conditia ca ele sa fie folosite în condensare.
Modele de centrale în condesare sunt inspirate în natura, principiul fiind similar modului în care se formeaza roua. Concret, temperatura aerului trebuie sa scada la un anumit nivel de temperatura (dew point) pentru a fi saturata cu apa. Daca temperatura scade sub acest prag, vaporii se transforma în apa si se degaja energie latenta în acest proces. Într-o centrala termica în condensare aceasta energie este preluata în sistestemul de încalzire, din acest motiv randamentul poate fi mai mare de 100% ( pana la 110% la centralele de ultima generatie).
Producatorii de centrale termice specifica un anumit interval de temperatura în care eficienta centralei termice este maxima, supra-unitara, mai exact 50 - 60 grade Celsius pe Circuitul tur, 40 sau chiar 30 grade pe circuitul retur. Acest echilibru este necesar tocmai pentru a ajunge sub dew point si sa recuperati din energia care s-ar pierde sub forma de vapori. Când temperatura în circuit este prea mare, nu are cum sa resimta efectele condensatiei.
Majoritatea românilor tin apa în calorifere la o temperatura medie de 70 grade Celsius, din acest motiv nu simt din plin beneficiile sistemelor cu condensare în factura de gaz.
Temperatura apei din calorifere este setata în functie de centrala termica, conventionala (fara condensare) sau în condensare. La centralele termice conventionale temperatura este 70 grade Celsius, în timp ce pentru sistemele cu condensatie temperatura din calorifere trebuie sa fie 55-57 grade Celsius.
Daca va întrebati ce temperatura trebuie sa fie în camera pentru consum optim, raspunsul este ”depinde”. Aceasta pentru ca temperatura din casa chiar depinde de dimensionarea corecta a caloriferelor, de izolarea casei, de unde este pozitionata încaperea (holurile sunt întotdeauna mai reci). Reducerea temperaturii în încapere cu 1 grad Celsius va ajuta sa economisiti 5% din consum.
Un studiu efectuat de Departamentul pentru Energie si Schimbarea Climatica din Regatul Unit arata ca mici modificari ale comportamentului de utilizare al sistemelor de încalzire casnice aduc beneficii majore atât pe palierului economisirii de gaz (vedeti link), cât si pentru mediu. Concret, recomanda mici schimbari de-a lungul anului care pot face diferenta în facturi:
Alte recomandari:
- Pastrarea unei temperaturi adecvate si constante este mai bine decât sa dati centrala la maxim pentru a încalzi apoi sa reduceti pentru economie.
- Izolati bine casa si ferestrele.
- Nu amplasati caloriferele lânga iesiri.
- Este important unde amplasati termostatele de ambient ( am scris aici despre termostate).