Fiecare dintre noi ne dorim confort termic și economii la gaze, de aceea mulți dintre clienții noștri au renunțat la sistemul centralizat de încălzire către unul independent. Centralele termice în condensare vă ajută în mod real să aveți căldură în casă.
În discuții cu clienții noștri am primit întrebări despre cum ar putea consuma mai puțin gaz să plătească mai puțin la factura de căldură iarna. Alții își doreau să știe de ce nu scade consumul, deși totuși au montat centrale termice în condensare. Acestor întrebări răspundem în acest articol.
Începem articolul cu introducerea în centrale termice în condensație întrucât acestea pot cu adevărat reduce consumul de gaz sub condiția ca ele să fie folosite în condensare.
Modele de centrale în condesare sunt inspirate în natură, principiul fiind similar modului în care se formează roua. Concret, temperatura aerului trebuie să scadă la un anumit nivel de temperatură (dew point) pentru a fi saturată cu apă. Dacă temperatura scade sub acest prag, vaporii se transformă în apă și se degajă energie latentă în acest proces. Într-o centrală termică în condensare această energie este preluată în sistestemul de încălzire, din acest motiv randamentul poate fi mai mare de 100% ( pana la 110% la centralele de ultimă generație).
Producătorii de centrale termice specifică un anumit interval de temperatură în care eficiența centralei termice este maximă, supra-unitară, mai exact 50 - 60 grade Celsius pe Circuitul tur, 40 sau chiar 30 grade pe circuitul retur. Acest echilibru este necesar tocmai pentru a ajunge sub dew point și să recuperați din energia care s-ar pierde sub formă de vapori. Când temperatura în circuit este prea mare, nu are cum să resimtă efectele condensației.
Majoritatea românilor țin apa în calorifere la o temperatură medie de 70 grade Celsius, din acest motiv nu simt din plin beneficiile sistemelor cu condensare în factura de gaz.
Temperatura apei din calorifere este setată în funcție de centrala termică, convențională (fără condensare) sau în condensare. La centralele termice convenționale temperatura este 70 grade Celsius, în timp ce pentru sistemele cu condensație temperatura din calorifere trebuie să fie 55-57 grade Celsius.
Dacă vă întrebați ce temperatură trebuie să fie în cameră pentru consum optim, răspunsul este ”depinde”. Aceasta pentru că temperatura din casă chiar depinde de dimensionarea corectă a caloriferelor, de izolarea casei, de unde este poziționată încăperea (holurile sunt întotdeauna mai reci). Reducerea temperaturii în încăpere cu 1 grad Celsius vă ajută să economisiți 5% din consum.
Un studiu efectuat de Departamentul pentru Energie și Schimbarea Climatică din Regatul Unit arată că mici modificări ale comportamentului de utilizare al sistemelor de încălzire casnice aduc beneficii majore atât pe palierului economisirii de gaz (vedeți link), cât și pentru mediu. Concret, recomandă mici schimbări de-a lungul anului care pot face diferența în facturi:
Alte recomandări:
- Păstrarea unei temperaturi adecvate și constante este mai bine decât să dați centrala la maxim pentru a încălzi apoi să reduceți pentru economie.
- Izolați bine casa și ferestrele.
- Nu amplasați caloriferele lângă ieșiri.
- Este important unde amplasați termostatele de ambient ( am scris aici despre termostate).