Aerisirea caloriferelor este o operatione pe are ar trebui sa stim sa o facem fiecare dintre noi. Aceasta operatiune trebuie facuta chiar daca locuiesti la bloc si esti racordat la reteaua de incalzire centralizata (CET) sau ai o instalatie de incalzire cu centrala termica proprie. Eliminarea aerului din calorifere se face atat periodic cat si atunci cand are loc o interventie la centrala termica sau la instalatia de calorifere si trebuie golita apa. In acest articol vom incerca sa va explicam cum puteti efectua aceasta operatiune de aerisire intr-un mod corect.
Aerisirea radiatoarelor este o operatiune foarte importanta care poate prelungi durata de utilizare a echipamentelor cat si buna functionare a acestora, deoarece un radiator care are aer in el nu se va incalzi complet si astfel nu va functiona la intreaga sa capacitate conducand astfel la costuri mari pentru incalzire.
Operatia de aerisire poate fi facuta si de catre dumneavoastra, nefiind neaparat nevoie sa chemati un instalator pentru aceasta. Va puteti da seama ca este necesara o aerisire a daca in timpul functionarii incalzirii unele calorifere se incalzesc partial sau se aud zgomote in interiorul radiatoarelor. Aerisirea caloriferelor se face diferit in functie de tipul de incalzire pe care il aveti in locuinta.
In cazul in care incalzirea locuintei se face cu o centrala termica, aerisirea caloriferelor se face cu aceasta oprita. Pentru o aerisire corecta sunt necesari urmatorii pasi simpli.
- se opreste centrala termica;
- se inchid robinetii tur – retur ai caloriferului;
- se deschide valva de aerisire a caloriferului aflata in partea de sus a acestuia cu o cheie speciala, avand grija sa punem sub ea un vas deoarece va curge apa de acolo. Din valva de aerisire va iesi aer impreuna cu apa;
- se va deschide robinetul de retur al caloriferului, astfel incat apa va impinge aerul catre valva de aerisire pana cand nu va mai exista aer. Cand curge doar apa pe valva aceasta trebuie inchisa;
- se deschide robinetul de tur al caloriferului.
- acesta operatiune trebuie facuta pentru toate caloriferele din casa.
In acesta situatie lucrurile sunt putin mai complicate deoarece trebuie golita apa din instalatie. Pentru acesta trebuie cerut acordul administratiei si a firmei de furnizare a energiei termice pentru golirea apei din instalatie. Asceasta situatie implica, din pacate, costuri legate de consumul de apa cauzat de pierderea apei din instalatie.
Pentru aceasta situatie aerisirea se face ca in cazul aerisirii cu centrala termica.
In situaria in care aveti calorifere vechi care nu au valva de aerisire montata trecuie sa slabiti prinderile (piulitele) caloriferelor de instalatie (olandezii). Se recomanda infasurarea olandezilor cu o bucata de material textil – carpa, care sa dreneze apa scursa catre un vas. Pe aici va curge apa impreuna cu aerul din calorifer. Dupa ce aerul a iesit se strange piulita olandez la loc.
Odata ce aerul din calorifere este eliminat acestea vor avea un randament sporit deoarece se vor incalzi complet. Deasemenea va fi oprit si fenomenul de ruginire a acestora pe interior in prezenta aerului (oxidare). De retinut este ca aerisirea radiatoarelor fie ca sunt din otel, fonta sau aluminu nu doar creste confortul oferit de o mai buna incalzire a acestora, dar si elimina eventulalele blocaje cauzate de impuritatile din apa.
Marirea duratei de viata a caloriferelor mai poate fi facuta si prin curatarea acestora cu diferite solutii speciale. Un exempul este solutia Sentinel X300 sau Sentinel X400.
Odata spalate si aerisite, caloriferele pot avea o durata de viata foarte mare. In cazul caloriferelor de fonta durata de viata poate atinge cateva zeci de ani, cele din aluminu intre 15 si 20 ani, iar cele din otel intre 5 si 10 ani de la data montarii.
O alta solutie pentru marirea duratei de viata mai este si adaugarea in instalatia termica (in cazul centralelor de apartament) a diferite substante care sa previna coroziunea in timp sau aparitia zgomotelor. O solutie recomandata de noi pentru aceasta este Sentinel X100.
Micsorarea costurilor cu incalzirea
O buna aerisire si curatare a caloriferelor conduce la o incalzire totala a acestora. Asta inseamna ca centrala termica pe gaz, electrica, peleti sau pe lemne va functiona un timp mai scurt pentru a reusi sa incalzeasca spatiul de locuit. Rezulta ca vom folosi mai putin combustibil pentru a ne incalzi, deci costuri mai mici si poluare mai putina.