Sezonul renovarilor se apropie de sfarsit, dar totusi ai decis ca in aceasta vara sa instalezi un nou sistem de incalzire pentru locuinta ta. Daca iti doresti sa te bucuri de confort termic si in acelasi timp sa reduci consumul de combustibil gazos pe termen lung, sa scazi costul la facturile aferente, trebuie sa alegi cea mai buna centrala pe gaz pentru locuinta ta, care sa raspunda nevoilor familiei tale de incalzire. Pretul centralei si avantajele comerciale sunt criterii importante, dar secundare, pe care sa le consideri.
In acest articol iti aratam principalele caracteristici pe care sa le urmaresti in alegerea unei centrale termice ca tu sa te bucuri de maxim confort termic si consum scazut de gaz.
Ce trebuie sa iei in calcul cand alegi o centrala termica pe gaz?
Trebuie sa clarificam de la bun inceput ca cea mai buna centrala inseamna in primul rand ca aceasta sa fie utila scopului pentru care implementezi sistemul de incalzire. Asadar, dimensionarea corecta si stabilirea caracteristicilor acestui echipament sunt primul pas in alegerea oricarei centrale termice, indiferent ca o achizitionezi pentru casa sau birou. Ulterior, urmeaza sa consideri marca si modelul care sa se incadreze in bugetul pe care l-ai alocat, acordand atentie unor beneficii comerciale pe care furnizorul ti le acorda (transport inclus, punere in functiune gratuita, extra- garantie etc).
In continuare iti subliniem principalele caracteristici pe care sa le consideri in alegerea modelului de centrala pe gaz, potrivit nevoilor tale de incalzire.
Puterea centralei termice pe gaz
Puterea termica a centralei termice pe gaz (in kW) este primul criteriu pe care sa il evaluezi, intrucat sub-dimensionarea duce la disconfort termic si uzura prematura a echipamentului, supra-dimensionarea unor modele de centrale poate creste consumul sezonier de gaz.
Pentru evaluarea puterii centralei termice pe gaz se iau in calcul umatoarele aspecte: daca centrala va functiona doar pentru incalzirea interioarelor sau in mod combinat (incalzire si apa calda menajera -ACM- sau doar incalzire), volumul de aer care va fi incalzit (suprafata casei si inaltimea incaperilor), gradul de izolare a locuintei, zona geografica (temperaturile locale in zona in care se afla casa). In cazul in care centrala termica pe gaz este prevazuta pentru prepararea ACM, trebuie evaluat numarul locurilor de consum, volumul ACM si estimarea debitului de apa calda necesar.
Un exemplu general de raport al suprafatei locuintei versus putere acceptat este ca pentru o locuinta de 100 mp si o singura baie sa se aleaga o centrala termica pe gaz de 24 kW, in timp ce pentru suprafete ce depasesc 150 mp este nevoie de centrale cu putere termica nominala de peste 28 kW. Este o estimare orientativa, nu neaparat realista a situatiei de la fata locului. Pentru o evaluare corecta, contactati specialisti in sisteme de incalzire care pot determina puterea termica necesara a centralei.
Eficienta centralei termice pe gaz
Eficienta centralei termice ( masurata procentual, %) este un alt considerent important de luat in calcul. Acest paramentru indica randamentul centralei de a transforma combustibilul gazos supus arderii in energie termica. Cu cat mai mare este eficienta unei centralei, cu atat mai mult economisiti la plata facturilor de gaz.
Odata cu implementarea normelor ErP (Energy Related Products) pe piata au aparut centrale foarte performante. Astfel, daca centralele conventionale ating un randament de pana la 93 %, centralele termice pe gaz in condensatie ajung la randament de pana la 108-110% din recuperarea energiei latente din vaporii rezultati in urma combustiei. Aceasta pentru tine inseamna economii de pana la 25% la facturile lunare la furnizorii de gaz.
Optiuni de confort, design si conectivitate
Odata stabilite principalele criterii: mod de functionare ( incalzire+ ACM sau doar incalzire), putere, eficienta, fiecare producator a implementat in centralele sale optiuni si functii care simplifica operarea centralei, creste gradul de confort termic, dar asigura si economii suplimentare. O functie des intalnita la centralele termice moderne este cea de auto- reglare, prin care centrala isi stabileste parametri de functionare raportat la temperatura ambientala; optiuni pentru confortul apei calde sau pentru programarea temperaturii si timpului de functionare a centralelor termice pe gaz.
Centralele care permit conectare si reglare la Internet prin interemediul unui smartphone, iti asigura o administrare de la distanta simplificata, chiar mai mult, prin setari specifice poti scadea consumul de gaz. Inca o data, economii! Aceasta este posibila doar prin conectarea sistemului de incalzire si a senzorilor aferenti la internet, implicit trebuie ca aceste componente accesorii sa fie prevazute cu tehnologie specifica.
Modalitatea de prindere (centrala murala sau de pardoseala), designul, dimensiunile compacte, tipul de afisaj sunt argumente suplimentare prin care producatorii isi conving utilizatorii de sisteme de incalzire sa opteze pentru variate modele de centrale.
Marca, garantii si preturi pentru centrale termice pe gaz
In general, pe piata romaneasca cumparatorii de sisteme de incalzire tind sa aleaga pretul centralei termice pe gaz ca un prim criteriu de achizitie. Verificati ca parametrii de mai sus sa corespunda nevoilor de incalzire, apoi alegeti o marca de buna reputatie pe piata de profil. De exemplu, centralele termice pe gaz Vaillant sunt garantate prin experienta companiei de peste 100 de ani de traditie in sisteme de incalzire.
Abia la final, alegeti pretul cel mai ieftin pentru centrala termica pe gaz care sa raspunda necesitatilor de incalzire a locuintei, verificand termenul de garantie. Acesta poate depasi 3 ani, in functie de producator si modelul de centrala termica.
O singura concluzie: centrala termica pe gaz cea mai buna este cea care acopera necesitatile voastre de incalzire. Poti incepe alegerea sistemului potrivit, verificand oferta noastra pentru centrale termice Vaillant.