Pompele de condens evacueaza apa de condens din cazanele cu condensare, vitrine frigorifice sau aparatele de aer conditionat. Aceste sisteme pornesc automat cand este nevoie si au un randament ridicat, sigur si fiabil, cu conditia ca instructiunile de instalare si intretinere sa fie respectate cu strictete.
La fel ca majoritatea sistemelor de incalzire sau racire - aparatele de aer conditionat, boilere sau unitatile de racire, toate folosesc apa pentru a controla temperatura. In timpul acestui proces se produce abur. Odata racit, acest abur este convertit inapoi in apa.
Apa resultata din acest proces are o contrentratie mare de acid si trebuie eliminata. In cazul in care gravitatia nu este de ajuns pentru a evacua cu succes apa de condens, este recomandata folosirea unei pompe de condens.
In cazul centralelor in condensare, eficienta superioara este atinsa folosind caldura generata de gazele de ardere pentru a preincalzii apa din retur.Gazele de ardere sunt racite si astfel apare apa de condens, ce are de obicei un pH cuprins intre 3 si 4.
Conform noii legislatii, condensatul centralei termice trebuie sa aibe un pH mai mare ca 6.5 si mai mic decat 8.5.Din acest motiv,In unele cazuri, este recomandata montarea unui dispozitiv de neutralizare la pachet cu pompa de condens.
Principiul din spatele pompelor de condens este unul simplu, livrand resultate rapide si eficiente fara cel mai mic risc. Putem considera pompele de condens a fi opusul unor turbine de apa, unde energia din apa curgatoare este transferata printr-o elice. In cazul pompelor de condens, energia vine de la un motor puternic si ajunge la apa condensata cu ajutorul unui rotor. Aceasta actiune creeaza presiunea necesara pentru a impinge apa de condens printr-un tub si directionarea acesteia catre o sursa de scurgere.
In general, pompele de condens functioneaza intermitent cu ajutorul unui rezervor in care se acumuleaza apa de condens. Odata ce nivelul presetat a fost atins, motorul este pornit cu ajutorul unui plutitor.In acel moment, pompa intra in starea activa si continua sa functioneze pana in momentul cand apa de condens ajunge inapoi la nivelul minim presetat.
Alegerea unei pompe de condens ce functioneaza intermitent asigura un consum mic de energie cu costuri minime. Un exemplu bun este pompa de condens SANI CONDENS pro, ce functioneaza perfect cu orice tip de centrala termica in condensatie sau traditionala.
In prezent, Condensafe+ reprezinta una din cele mai eficiente metode de neutralizare a condensului. Cu ajutorul acestui dispozitiv, condensul acid este neutralizat cu usurinta iar operatiunile de mentenanta sunt minime.