Confortul termic este un element esential iarna, din acest motiv este necesar sa va ocupati de aerisirea caloriferelor si efectuarea lucrarilor de intretinere a centralei termice din timp, inca pe perioada sezonului cald.
In acest articol va descriem de ce este importanta aceasta procedura, care sunt semnele ca trebuie sa aerisiti caloriferul si ce trebuie sa faceti.
Semne ca este timpul sa aerisiti caloriferele
Daca ati auzit o bolboroseala neobisnuita in calorifere, iar acestea nu se incalzesc integral in interior exista aer. De altfel, caloriferul este rece jos (se incalzește doar in partea de sus) sau doar o parte dintre elementi par functionali. Daca observati unul dintre cele trei semne este timpul se aerisiti caloriferul.
Ce se intampla de fapt in interiorul caloriferului și cum se acumuleaza acele bule de aer? Teava de tur se afla in partea superioara a caloriferului, cea de retur in partea inferioara. Cand se acumuleaza bule de aer apa din calorifer nu mai circula corect, din acest motiv radiatorul este partial incalzit.
De ce este importanta aerisirea caloriferelor?
- aerul din calorifer afecteaza incalzirea pentru ca transferul de caldura, asigurat de apa ca agent termic, nu mai este la fel de eficient. Astfel, incalzirea locuinței este afectata in doua moduri: pe de o parte apa calda nu mai circula corespunzator, pe de alta parte aerul din calorifere nu permite transferul caldurii in mod eficient.
- existenta aerului intr-un sistem de incalzire poate duce la imbatranirea prematura a instalatiei prin coroziune
Cum va afecteaza un calorifer neaerisit?
Puteți sa aveti instalata in casa cea mai performanta centrala termica in condensare, daca exista in circuitul de incalzire o veriga slaba care nu permite transferul agentului termic in mod optim, intregul sistem va fi afectat. Pe cat de banala este operatiunea de aerisire a unui calorifer, pe atat de importanta este pentru a pastra eficienta termica a unui sistem de incalzire, indiferent ca vorbim despre unul prevazut cu centrala termica proprie sau de un calorifer aflat intr-un sistem centralizat, precum cel din blocurile vechi.
Aerisirea caloriferelor se face in mod special vara, cand sistemul de incalzire este in repaos. In blocurile cu sistem de incalzire centralizata, chiar este recomandat sa aerisiti caloriferele in perioada de testare de la incepului sezonului de iarna intrucat odata cu incarcarea circuitului cu apa calda, pentru aerisirea caloriferelor veti fi obligati sa suportati pierderile de apa pentru intreaga coloana.
Cum se aerisesc diferite tipuri de calorifere
Operatiunile de aerisire a caloriferelor dintr-o instalatie cu centrala sunt similare celor dintr-un sistem centralizat (in blocurile vechi) cu mici diferente.
Aerisirea unui calorifer nou intr-un sistem cu centrala termica
Caloriferele moderne sunt prevazute cu aerisitoare pentru calorifere care permit o utilizare simpla. Concret, exista un orificiu acoperit cu un capac special (aerisitor) care se poate rasuci cu o surubelnita sau cu o cheie speciala pentru aerisirea caloriferelor.
Pasii sunt simpli. Se pune o galeata sau un bol de apa, se rasuceste aerisitorul pana incepe sa iasa aer cu apa, deschideti robinetul de retur ca apa sa impinga aerul si se lasa aerul sa iasa pana curge apa continuu, fara bolboroseala.
Caloriferele se aerisesc pornind de la radiatorul cel mai apropiat de centrala termica, apoi urmatoarele, progresiv mai indepartate. Reglati presiunea in circuit din robinetul de umplere al centralei potrivit specificatiilor producatorului centralei.
Aerisirea caloriferelor la bloc (intr-un sistem centralizat de incalzire)
Aerisirea caloriferelor la bloc se face sezonier, pe durata verii sau in perioada de testare la inceputul sezonului rece.
Daca nu aveti caloriferul prevazut cu aerisitoare este o procedura mai complexa, intrucat depindeti de conducta colectiva, de vecini si de accesul la robinetii aferenti. Primul pas este sa identificati unde se afla robinetii de aerisire si retur, la subsol sau la ultimul etaj al blocului.
Apoi, similar sistemului unei centrale termice, deschideti robinetul de aerisire, apoi rotiti foarte putin robinetul de retur sa impinga aerul si lasati sa curga pana cand apa nu mai bolboroseste.
Aerisirea unui calorifer din fonta vechi
Aerisirea unui calorifer din fonta vechi este similara celor descrise mai sus. Intr-un circuit de bloc, unde sunt de obicei montate modele vechi de radiatoare, se formeaza aer adeseori in circuit. In cazul in care aveti montat repartitor de costuri si termostat, incercati sa pastrati robinetul termostat continuu la un nivel echilibrat (3, spre exemplu) pentru un debit constant de agent termic.