Reducerea consumului de gaze naturale a devenit o obsesie pentru multi dintre noi, una oarecum justificata în contextul economic actual, cu niste preturi care cresc de la o zi la alta, cu niste plafonari neclare oferite de stat si asa mai departe.
Ca sa fim siguri ca nu avem de-a face cu facturi minune capabile sa ne provoace atacuri de panica, cel mai bine este sa fim preventivi si sa încercam pe cât posibil sa reducem consumul de gaze naturale pâna la o anumita cota de confort.
Desigur, exista în popor si celebra gluma „daca nu vrei sa consumi, nu folosesti deloc” însa evident, nimeni nu poate sa stea fara caldura în toiul iernii. Asadar, haideti sa trecem în revista câteva, nu neaparat trucuri, dar mai de graba idei, care pot într-adevar reduce semnificativ consumul de gaze naturale atunci când încalzirea are la baza o centrala termica.
Atunci când discutam despre reducerea consumului de energie necesar încalzirii sau racirii unui spatiu de locuit, izolatia capata un aspect crucial. Diferenta de consum de gaze naturale atunci când vine vorba despre încalzirea unei locuinte izolata fata de o locuinta neizolata este foarte mare, uneori se ajunge la cantitati duble de gaze naturale consumate pentru spatiile neizolate.
Pentru reducerea considerabila a facturilor la gaze naturale, se recomanda izolarea exterioara a imobilului cu polistiren, alaturi de înlocuirea ferestrelor clasice cu ferestre din termopan, cu grad ridicat de izolare termica. Izolarea locuintei este o investitie care se va amortiza în timp doar din reducerea consumului de gaze naturale pe timpul iernii. Desigur, izolarea locuintei va rezulta si un cost redus pentru racirea imobilului pe timpul verii.
Foarte multa lume nu realizeaza cât de mult consuma centralele vechi, care desi par sa functioneze fara probleme, consuma exagerat de mult gaz. Astazi putem sa cumparam ca si investitie centrale termice pe gaz în condensatie, care sunt mult mai econome, mult mai eficiente fata de vechile centrale termice pe gaz care erau în voga acum 15 sau 20 de ani. Din pacate în România avem de-a face cu o mentalitate dificila, care a întiparit oamenilor în gândire faptul ca daca un aparat electrocasnic înca functioneaza, el NU TREBUIE SCHIMBAT.
Evident, este un tip de gândire care face paguba la buzunar. Masinile de spalat, frigiderele, centralele termice pe gaz vechi, consuma exagerat de multe resurse pentru timpurile actuale. Exista foarte multe studii si experimente care indica faptul ca înlocuirea electrocasnicelor vechi te ajuta de fapt sa economisesti bani pe termen lung, asa ca înlocuirea unei centrale termice pe gaz în condensatie este o foarte buna investitie.
VAILLANT ECOTEC PLUS VUW 26CS/1-5 21 kW – Incalzire + A.C.M.
Aceasta centrala termica pe gaz în condensatie este recomandarea perfecta pentru cei care doresc sa înlocuiasca vechea centrala termica. Discutam despre o centrala termica în condensatie pentru care randamentul normat ajunge pâna la 109%, recomandata pentru încalzirea spatiilor de maxim 180 de metri patrati. Desigur, cu cât spatiul este mai bine izolat, cu atât randamentul, consumul centralei termice va fi unul mai bun. De asemenea, aceasta centrala termica beneficiaza atât de schimbator de caldura din otel inoxidabil, cât si de arzator din acelasi tip de material, lucru ce scoate în evidenta calitatea, siguranta ca avem de-a face cu un produs care nu se va defecta si care nu va necesita reparatii în timp.
Avem în ziua de astazi posibilitatea de a reduce consumul de gaze naturale cu pâna la 30% doar prin intermediul achizitiei unui termostat inteligent. Dar ce este mai exact un termostat inteligent? Ei bine, sa luam spre exemplu termostatul inteligent eRELAX de la Vaillant, compatibil cu toate modelele de centrale termice Vaillant cu eBUS. Acest termostat se conecteaza la internet si este capabil sa regleze temperatura din interior în functie de temperatura exterioara, pe care o primeste prin utilizarea geo locatiei si aplicatiilor meteo. Astfel, într-o tara în care exista diferente mari de temperatura de la o zi la alta, un asemenea dispozitiv poate reduce simtitor factura la gaze naturale.
Reducerea consumului de gaze naturale fara investitii este posibila, însa afecteaza într-o anumita masura gradul de confort din casa. Înainte de explicatie, trebuie sa întelegem cum functioneaza, în linii mari, o centrala termica pe gaz conectata la un termostat.
Temperatura din interiorul locuintei este setata prin termostat. Daca setam temperatura la 22 de grade Celsius, în momentul în care termostatul simte ca în camera sunt 21.7 de grade, trimite comanda la centrala termica sa porneasca. Centrala termica se opreste în momentul în care în camera temperatura este 22.3 grade Celsius. În linii mari, centrala functioneaza în perioade scurte, cât sa mentina constant un anumit grad de confort.
Se poate reduce considerabil consumul de gaze naturale daca facem un compromis în ceea ce priveste temperatura din interior. Daca setam termostatul pe 19 grade Celsius, în cazul în care avem de-a face cu o locuinta foarte bine izolata din punct de vedere termic, este posibil ca centrala termica sa porneasca de 5-6 ori maxim pe zi, ceea ce ar aduce în prim plan un consum foarte scazut de gaze naturale.
De exemplu, pentru a încalzi o suprafata de aproximativ 60 de metri patrati la o temperatura constanta de 19 grade Celsius, factura la gaze naturale nu va depasi 150 RON lunar cu conditia ca locuinta respectiva sa fie izolata din punct de vedere termic.
Aceasta este singura solutie viabila pentru a scadea consumul de gaze naturale fara investitii. Este o solutie de compromis, care aduce în prim plan un grad de confort mai scazut dar care economiseste sume considerabile la facturare.