Unele dintre cele mai frecvente erori ale centralelor termice Viessmann sunt legate de presiunea apei în instalatia termica. În acest articol va descriem potentiale motive pentru care presiunea în centrala nu este optima, cum puteti verifica si regla singuri. În cazul în care problema persista este cazul sa chemati un specialist.
Presiunea scazuta a apei calde creeaza disconfort, iar în unele situatii puteti sa va ocupati singuri de remedierea problemei. Cauzele pot fi legate de mici aspecte de întretinere, pierderi de apa sau defectiuni ale componentelor majore (schimbatoarele de caldura).
- La aerisirea caloriferelor;
- Pierderi de apa în instalatie, de regula acolo unde sunt tevile ingropate prin sapa si nu numai;
- Pierderi de apa la îmbinarea cu instalatia sau la supapa de siguranta a centralei;
- Pierderea presiunii din vasul de expansiune;
- Schimbatoarele de caldura ale centralei pot fi sparte.
Caloriferele neaerisite provoaca multe dintre problemele care apar într-un sistem de încalzire, bulele de aer provocând de la presiunea scazuta în circuit la încalzirea partiala a caloriferelor. Este doar nevoie sa aerisiti din timp.
Aici va aratam cum se aerisesc caloriferele.
Instalatia termica este un circuit închis, iar pierderile de apa, vizibile sau nu, se simt în scaderea presiunii. Urmariti circuitul tevilor si dupa remedierea problemei (teava sparta, îmbinari imperfecte) nu veti mai avea probleme nici cu presiunea apei. Mai dificil de identificat cauza este la sistemele de încalzire în pardoseala.
O alta cauza a scaderii presiunii este pierderea de apa la îmbinarile centralei cu instalatia termica. Similar punctului anterior, trebuie rezolvata pierderea de apa.
Vasul de expansiune este format din doua parti: una în care intra (se ”expandeaza)” apa din sistemul termic, partea superioara având aer aflat la o anumita presiune (0.75 bar). Depresurizarea acesteia duce la scaderea presiunii. Ce aveti de facut? Sunati o echipa specializata.
In schimbatorul de caldura al centralei este încalzita apa pentru agent termic. O fisura în schimbatorul principal duce la pierderi de apa, implicit la scaderea presiunii. Deasemenea pierderi de presiune pot fi si in schimbatorul secundar de caldura al centralei termice.
Despre schimbatorul de caldura (primar sau secundar) puteti afla mai multe aici.
Sunt mai multe situatii în care presiunea apei este crescut la centralele termice Viessmann, unele tin de mici scapari, de modul de functionare a centralei, iar altele indica defectiuni ale echipamentului.
- Robinetul de încarcare nu inchide bine;
- Presiune mica în vasul de expansiune;
- Serpentina boilerului este sparta - in cazul centralelor cu boiler;
- Schimbatorul în placi - secundar - este defect (pentru modelele de centrale Viessmann cu încalzire si preparare ACM).
Este una dintre erorile umane comune care provoaca dereglarea presiunii în instalatie. Tot ce trebuie sa faceti este sa închideti perfect robinetul de încarcare. Daca si dupa ce v-ati asigurat ca robinetul de incarcare este perfect inchis presiunea continua sa creasca atunci aveti nevoie sa chemati un specialist.
Când presiunea în vasul de expansiune este mica sau 0, scade si presiunea apei calde în circuit. Aceasta se întâmpla mai ales când centrala este în mod de încalzire.
Aceasta avarie apare doar la centralele termice care produc ACM instant (modelele Vitodens 050 E sau 100 W- 24 kW- 35 kW). Când schimbatorul de caldura în placi, proiectat pentru prepararea ACM, este fisurat centrala se alimenteaza direct de la reteaua cu apa rece. Tot ce puteti face este sa chemati un specialist în instalatii termice ( autorizat ISCIR si care sa aiba contract de service cu Viessmann).
Când boilerul este fisurat, similar situatiei cu centralele termice cu prepararea apei calde instant, boilerul trage apa direct de la reteaua de apa rece prin serpentina boilerului. Aceasta este valabila pentru centrale termice cu boiler încorporat sau extern.
Valtherm este specializat în comercializarea, montarea, întretinerea si repararea centralelor termice Viessmann si Vaillant. Daca va confruntati cu probleme ce implica schimbarea de piese sau reparatii ale sistemului de încalzire ne puteti contacta la office @ valtherm.ro sau telefonic la 021/410.55.89.