Centralele termice pe gaz sunt probabil cel mai des intalnit mijlloc privat de producere al apei calde menajere din Romania. Totusi, care sunt principalele aspecte de care ar trebui sa tine-ti cont atunci cand trebuie sa va decideti asupra unei solutii termice pentru casa dumneavoastra?
Tehnic vorbind, centralele termice pe gaz pot fi impartite in doua mari categorii:
- Centrale Termice Conventionale (Traditionale)
- Centrale Termice in Condensatie
In cazul centralelor conventionale, produsele de combustie sunt evacuate la temperaturi ce depasesc 100°C pentru a asigura un tiraj suficient intr-un sistem de evacuare conventional. Din acest motiv, caldura latenta de vaporizare este irosita. Astfel, puterea utila a unei centrale conventionale stagneaza in jurul procentului de 90% din puterea ei teoretica.
Pe de alta parte, centralele termice in condensatie utilizeaza un schimbator special de caldura ce recupereaza eficient gazele de ardere, care in mod normal ar fi fost pierdute prin cosul de evacuare.
Pentru a exemplifica aceasta informatie, am luat ca exemplu o centrala termica prin condensatie Vaillant ecoTEC Pure. Aceasta centrala utilizeaza atat energia furnizata cat si caldura latenta de vaporizare pentru a livra un randament final de 109%. Tehnologia pe baza de condensatie extrage caldura rezultata din gazele de ardere si redirectioneaza energia extrasa in circuitul de incalzire. Cazanul raceste aburii prin schimbatorul de caldura iar energia rezultata este folosita pentru a preincalzii apa rece.
Indiferent de tipul instalatiei (cu radiatoare, prin pardoseala sau mixta), o centrala in condensatie consuma mai putin gaz decat echivalentul ei traditional. Acest tip de centrala exceleaza in special intr-o instalatie cu temperatura joasa si consuma cu pana la 30% mai putin gaz. Astfel, costurile dumneavoastra sunt considerabil reduse iar performantele cresc cu aproximativ 20%.
Centralele in condensare reprezinta ultima tehnologie in domeniul sistemelor de incalzire, fiind foarte eficiente, iar Vaillant este una dintre cele mai reputabile marci din acest domeniu. Dar inainte de a argumenta de sa le alegeti, e util sa clarificam cum functioneaza acestea si prin ce sunt ultra-eficiente.
In orice centrala termica cu agent termic, apa este incalzita cu ajutorul unui arzator. La centralele termice conventionale pe parcursul arderii vaporii de apa se elibereaza pe horn si odata cu ei se pierde o parte din energie.
In cazul centralelor in condensare, acestea sunt dotate cu schimbator de caldura, iar o mare proportie din vaporii eliberati se transforma din nou in apa, prin condensare. Energia latenta existenta in vaporii de apa este preluata inapoi in sistem, preincalzind agentul termic. Astfel, centrala atinge eficienta de pana la 108% si scade proprietarului consumul de gaz cu pana la 30%.
Acest fenomen are loc la 56 grade Celsius ( the dew point - punct de roua), acesta fiind si motivul pentru care centralele au descrise doua puncte de eficienta - sistemul tur retur la 60 / 40 grade Celsius fiind cel care permite condensarea. Acest aspect este cu atat mai important la centralele termice de apartament unde circuitul este mai scurt, iar apa pe retur se raceste mai putin.
In cele mai multe specificatii ale centralelor termice in condensare veti gasi doua specificatii de putere sau eficienta. In ambele cazuri, se refera tocmai la diferenta de eficienta cand centrala are randament de functionare in condensare sau cand circuitul nu permite condensare.
Pentru eficienta superioara se foloseste prescurtarea s (ex Hs) - referindu-se la superior, asadar eficienta putere calorica si eficienta superioara. Putere sau eficienta inferioara (puteti gasi ambele variante) se refera la un sistem care nu permite condensare si are un randament standard, similar centralelor conventionale, dar inferior unui sistem care recupereaza energia din condensare. Aceasta din urma se intampla cand centrala este in regim de temperatura superioara.
- Aceastea ating randamentul normat supra-unitar doar cand sunt utilizate la temperaturi care favorizeaza condensarea.
- Atingerea acestui echilibru reprezinta o mai mare provocare in apartamentele mici unde circuitul retur este scurt, iar racirea apei poate fi insuficienta, daca temperatura pe tur este prea mare.
- Elimina un volum de condens (apa) care trebuie evacuat. Pompele de condens sunt utile in acest sens.
- Pentru montarea unei centrale termice cu condensare sunt necesare extra-accesorii precum tubulatura pentru cos, tevi pentru evacuarea condensului etc.
- Gratie experientei de peste 140 ani a producatorului in a produce sisteme de incalzire, centralele termice Vaillant sunt o referinta de robustete.
- Schimbatorul de caldura - element esential al centralei termice Vaillant - a fost continuu imbunatatit pentru fiabilitate si eficenta sporita.
- Asigura o gama ampla de produse care acopera necesarul de incalzire rezidential sau comercial.
- Asigura o uzabilitate simpla utilizatorului printr-un display prietenos.
- Sunt usor de intretinut.
Daca ne raportam la tarile puternic dezvoltate, centralele termice in condensatie reprezinta deja standardul pietii datorita unei tehnologii inovatoare ce faciliteaza atat costuri mai mici precum si emisii de noxe drastic reduse.
In ciuda faptului ca pe piata din Romania modelele conventionale sunt inca cele mai des intalnite, centralele in condensatie acapareaza tot mai mult din piata, in principal datorita avantajelor pe care le ofera. Mai mult decat atat, incepand cu Septembrie 2015, centralele in condensatie au devenit singurele solutii termice ce respecta standardele Uniunii Europene.
In cazul in care aveti nevoie de informatii suplimentare despre alegerea centralei termice in condensare potrivita pentru casa sau firma dvs., nu ezitati sa ne contactati!