În momentul în care deschidem plicul cu factura de la gaze si încercam sa ne dam seama cum este calculat consumul, observam faptul ca metoda de calcul este un pic mai dificil de înteles. Evident, multi dintre noi ne gândim ca aceasta formula de calcul este intentionat greoaie pentru a împovara facturile, pentru ca noi sa nu întelegem foarte simplu cât gaz am consumat. Este o mentalitate destul de des întâlnita în România, un mod de a gândi destul de realist, bazat evident pe experientele avute în trecut cu diversi furnizori.
Ei bine, atunci când vine vorba despre factura la gazele naturale, aceasta este destul de simplu de deslusit daca întelegem principiul care sta în spatele calculului. Consumam metri cubi de gaze naturale dar este facturat în kW/h pentru ca intra în joc indicele PCS. Daca ne uitam cu atentie pe o factura, observam ca este specificat consumul de gaze naturale în metri cubi, iar suma de plata provine din transformarea metrilor cubi de gaze naturale în cantitate de energie consumata în kW/h. Transformarea se face înmultind metri cubi de gaze cu indicele PCS. Haide sa discutam putin despre acest indice PCS.
PCS este prescurtarea de la putere calorica superioara, si nu reprezinta altceva decât cantitatea de energie degajata prin arderea unui metru cub de gaze în aer. Indicele PCS are o valoare masurabila în kW/mc, si poate varia în functie de compozitia chimica a gazului. De asemenea acest indice poate varia si în functie de provenienta gazului. În mod normal, indicele PCS are valori cuprinse între 10 si 11.
Sa luam spre exemplu factura alaturata. Este pe luna februarie, pentru un apartament situat la parter, cu doua camere, izolat exterior cu polistiren de 10, în care sa mentinut temperatura constanta de ATENÈTIE, 26 de grade Celsius.
Dupa cum putem vedea, în luna respectiva s-au consumat 217 metri cubi de gaze naturale. În partea de jos a facturii, în sectiunea DATE CONSUM ACTUAL, gasim valoarea indicelui PCS, respectiv 10,64. Înmultind indicele PCS în valoare de 10,64 cu consumul în valoare de 217 metri cubi, rezulta o valoare de 2308,88 kw/h, energie obtinuta. Pretul pentru 1 kw/h este de 0,125 RON fara TVA, rezultând un pret final fara TVA pentru cei 217 metri cubi consumati, de 288.61 RON. Valoarea finala a facturii, pentru cei 217 m cubi consumati este de 343,45 RON.
Astfel, ca si o metoda de calcul personal, nu oficial, putem face un pret NET, general, pentru metrul cub de gaze naturale, împartind suma finala de 343,45 RON la 217 m cubi de gaze naturale consumati, rezultând un pret/metru cub în valoare de 1,58 RON, cu TVA.
Acest calcul a fost facut pentru o factura emisa in anul 2021, insa formula este valabila si pentru anul curent doar ca este necesar inlocuirea pretului pentru 1 kW/h cu cel actual din facturile dvs.