In contextul noii Legi a energiei termice (L 325/2006), legiuitorul propune ca noile condominii, blocuri, sa fie racordate la companii de termoficare precum RADET. Singurele situatii in care constructorii pot instala alte sisteme de incalzire in afara celui centralizat este sa demonstreze eficienta energetica a solutiei propuse sau daca nu exista o retea locala de termoficare in zona.
Pe de alta parte, UE depune eforturi ca pana in 2020 sa creasca eficienta energetica cu 20%. Din acest motiv din 2015 pe piata sistemelor de incalzire se comercializeaza doar centrale in condensatie, pe gaz, supra-eficiente. Simultan, compania locala de termoficare RADET, este bine cunoscuta ca societate mai putin eficienta. Aceasta este o constatare venita din faptul ca regia se afla insolventa si prin faptul ca tot mai multe familii se debranseaza, alegand instalarea centralelor de apartament.
Consumatorul devine progresiv mai informat, alege eficienta energetica si economii pe termen lung.
Clientii sunt progresiv mai informati si isi cumpara locuinte pentru care sa plateasca mai putin pentru incalzire. La targurile din ultimii ani, dezvoltatorii imobiliari promoveaza apartamente, condominii, eficiente energetic, dotate cu sisteme de incalzire performante pentru ca aceasta este cererea. Casele pasive nu sunt un curent la moda, devin o necesitate. Un apartament racordat la un sistem centralizat de termoficare nu permite independenta energetica, atata timp cat consumatorul este captiv. In timp, este posibil ca un potential cumparator sa isi indrepte atentia catre locuinte mai vechi, dar care sa fie prevazute cu sisteme de incalzire economice.
Consumatorii aleg confortul termic versus cheltuieli recurente mici la facturile de energie. Dovada sta in cele peste 200.000 familii care s-au debransat in perioada 2012- 2016, dupa cum arata presa nationala. Aceste cifre sunt graitoare si in ce priveste eficienta energetica a retelei locale de termoficare, cand tocmai eficienta energetica este cea care scade costurile lunare aferente incalzirii.
UE isi propune cresterea eficientei energetice cu 20% pana in 2020. E realist pentru blocuri racordate la un sistem centralizat de termoficare?
Unul dintre obiectivele UE privind energia este cresterea eficientei energetice cu 20% pana in anul 2020. Un sistem centralizat de termoficare nu permite gestionarea temperaturii in mod individual, de catre fiecare proprietar de apartament. Aceasta scade eficienta chiar in cazul in care furnizorul de agent termic ar investi in sisteme de incalzire performante energetic.
Dar mai e un aspect. Regia RADET, spre exemplu, este in insolventa, iar administrarea sumelor de care dispune fiecare societate aflata in administrare speciala depinde de creditori. Se doreste modernizarea RADET, dar banii tind sa se concentreze spre conservare (reparatii).
Pe de alta parte, centralele in condensare ating performante de pana 110% cand sunt utilizate in anumiti parametri. Mai mult chiar, prin instalarea unui termostat de ambient si scaderea temperaturii doar cu 1 singur grad Celsius, anual consumul de gaz scade cu 5%. Sistemele de incalzire moderne fac parte deja din generatia IoT. Gestionarea sistemului de incalzire de la distanta printr-o aplicatie pe telefonul mobil poate economisi alte 10-12 procente din factura de gaz. Asadar, un sistem de incalzire individual performant se apropie de obiectivele UE.
Un paradox dincolo de eficienta energetica. Consumatorul ar trebui sa aiba libertatea de a alege
Piata energiei electrice si cea a furnizarii de gaze se liberalizeaza, consumatorii avand libertatea de a alege furnizorii pe criterii concurentiale de pret, servicii, conditii contractuale. In acelasi timp, prin noul proiect de lege, locatarii din apartamente devin clienti captivi ai societatii de termoficare. In ciuda faptului ca vor avea gaze la pret competitiv, nu vor putea sa isi asigure incalzirea mai ieftin, utilizand gazele de la furnizorul ales.
Pe de alta parte, sunt trei obiective principale care guverneaza politica energetica a UE: securitatea aprovizionarii, competitivitatea si durabilitatea. Aici intervine paradoxul obligativitatii racordarii la o anumita companie de termoficare.
De ce sunt centralele termice individuale o solutie mai eficienta termic decat sistemul centralizat de incalzire ? O comparatie simpla
Constructorii vor trebui sa demonstreze ca sistemul de incalzire propus este mai eficient decat agentul termic furnizat de compania de termoficare. Pornind de la cele enumerate mai sus, vom compara incalzirea unui apartament cu una dintre centralele Vaillant raportat la incalzirea asigurata de o companie locala de termoficare.
Centrala termica Vaillant EcoTec Exclusive - gama Green IQ
- Eficienta termica de pana 110% - care tinde spre obiectivele energetice ale Uniunii Europene.
- Functii de confort termic si pentru prepararea apei calde menajere (ACM) care eficientizeaza consumul de combustibil in functie de temperatura ambientala, - necesitatea de incalzire sau de productia ACM.
- Producerea unui debit de apa calda confortabil, instant, “on demand”, fara pierderi.
- Posibilitatea instalarii de termostate inteligente si a gestionarii sistemului de incalzire prin Internet. Echipamentele de administrare a temperaturii scad consumul de combustibil gazos.
- Posibilitatea incalzirii cu gaz natural bio (sustenabilitatea propusa de UE)
- Centrala termica este fabricata din materiale reciclabile ( conform preocuparii globale pentru mediu)
- In afara de centrala in sine, circuitul de agent termic este interior, bine izolat, fara pierderi de caldura.
- In cazul unor defectiuni la tevile din circuitul de agent termic, interventia este rapida, nemijlocita. Avariile se identifica usor, iar reparatiile nu presupun sapaturi indelungate.
Incalzirea apartamentelor de catre o companie de termoficare
- Eficienta termica a companiilor, regiilor de termoficare, nu este clara. “Eficienta Energetica” a RADET, spre exemplu, este la nivel de strategie.
- Consumatorul de energie termica are un singur mod de a gestiona consumul din apartament: repartitoarele de costuri, in cazul in care acestea sunt instalate. Altfel, plateste oricum energia pentru conductele cu agent termic care ii traverseaza locuinta. Recent a fost o situatie in care locuitorii Bucurestiului semnalau pe retelele de socializare ca la aproximativ 20 grade Celsius afara au caloriferele calde si trebuie sa deschida geamurile ca aerul sa fie respirabil. Aceasta este departe de eficienta energetica.
- Locatarii de la etajele superioare trebuie sa risipeasca un volum semnificativ de apa pentru a beneficia de apa calda menajera.
- In cazul in care un apartament nu este locuit pentru o perioada de timp, locatarul poate suspenda incalzirea doar trecand printr-un proces birocratic care necesita aprobari. Pana la avizarea cererii de suspendare a furnizarii de caldura, solicitantul poate plati o perioada de incalzire, chiar daca locuinta este goala. Persoana plateste oricum incalzirea furnizata de conductele de agent termic.
- Circuitele de agent termic sunt lungi. Pe traseul de tevi exista schimb de caldura cu mediul prin care aceste conducte trec, implicit pierderi de energie termica.
- In cazul avariilor, interventia este greoaie, presupune lucrari complexe, dublate de un proces birocratic. Timp in care se pierde agent termic.
Care ar fi solutiile pentru cumparatorii de apartamente si dezvoltatorii imobiliari sa aiba locuinte eficiente energetic?
Pentru a cumpara locuinte eficiente energetic, clientii de apartamente vor trebui sa se informeze temeinic asupra costurilor de intretinere, a nivelului de izolare a cladirii, a sistemelor de incalzire implementate. Cand acest act normativ se va aplica, o optiune pentru cumparatori este sa isi indrepte atentia spre apartamente care au sisteme de incalzire eficiente, chiar daca apartamentele au fost finalizate in ultimii ani.
Apetitul cumparatorilor pentru sisteme de incalzire eficiente, chiar verzi, se observa si pe piata romaneasca. Ansamblele rezidentiale verzi se vand foarte bine in ultimii ani. Interesul pentru apartamente dotate cu centrale proprii se vede inclusiv din anunturile imobiliare, fiind unul dintre criteriile subliniate in descrieri. Dezvoltatorii imobiliari pot raspunde cerintelor propriilor clienti investind in locuinte prevazute cu sisteme de incalzire eficiente, care sa aduca economii pe termen lung.