La fel ca si in cazul autoturismelor, legislatia din Romania prevede ca la o distanta de 2 ani centralele termice trebuie verificate din punct de vedere tehnic, iar VTP-ul sau verificarea tehnica periodica trebuie sa fie facuta de personalul unei societati autorizate de ISCIR.
Acest lucru este extrem de important si din nefericire este ignorat de multi proprietari de centrale din Romania. Din pacate, accidentele resultate in urma unei defeciuni de acest gen la echipamentele termice inca au o frecventa regulata, iar acest lucru este un indicator constant ca proprietarii de centrale termice din Romania inca nu cunosc reglementarile legale.
Multe din accidentele in care sunt implicate centralele termice survin in urma instalarii si intretinerii acestora de catre persoane neautorizate. Punerea in functiune a oricarui fel de centrala termica de apartament trebuie efectuata in mod obligatoriu de o persoana autorizata.
VTP-ul este mai mult decat necesar
Fiind o operatie absolut necesara pentru evitarea pagubelor materiale sau de pierderi de vieti omenesti cauzate de echipamente ce nu functioneaza in conditii de maxima siguranta, un VTP profesionist face dintr-o centrala un echipament termic perfect sigur.
Mai mult decat atat, VTP-ul optimizeaza consumul de combustibil si implicit performanta centralei termice. Este de stiut faptul ca o centrala termica ce nu este supusa verificarilor termice periodice v-a ajunge sa consume gaz cu mult peste limita obisnuita, transformandu-se astfel intr-un echipament termic ineficient. Acest lucru este mult mai sesizabil in cazul centralelor termice in condensatie, unde randamentul este mai ridicat. De asemenea, un VTP facut la timp prelungeste durata de viata a centralei termice sau a boilerului.
Un alt aspect de luat in calcul este riscul ridicat de pierdere a garantiei pentru echipamentele termice in cazul in care VTP-ul nu este efectuat in concordanta cu obligatiile fata de producator. Majoritatea producatorilor ofera un contract in care este stipulat faptul ca neefectuarea VTP-ului in timp util duce automat la pierderea garantiei pentru echipamentele termice cumparate de la ei. Nerespectarea legislatiei in vigoare privind utilizarea echipamentelor termice fara VTP efectuat de o firma autorizata de catre ISCIR poate atrage sanctiuni cuprinse intre 2.000 si 25.000 lei precum si decuplarea de la reteaua de gaze.
Analizand toate aceste argumente, putem afirma cu siguranta ca VTP-ul unei centrale inseamna mai mult decat niste hartii ce ofera o asigurare din punct de vedere legal. Mai degraba, VTP-ul unei centrale reprezinta un complex de servicii ce iti pot salva viata.