Conditii si documente necesare pentru “ Punerea in functiune”(PIF) si Admiterea functionarii (AF)
- Factura de cumparare si certificatul de garantie si conformitate (tip,cod, serie si distribuitor trebuie sa coresunda cu cele de pe echipament) precum si instructiunile de instalare, utilizare, exploatare si intretinere a aparatului in limba romana precum si documentatia tehnica a acestuia.
- Proiectul instalatiei de gaze naturale autorizat de un instalator autorizat de ANRE, in cazul combustbilului gazos, gaze naturale, sau de ISCIR in cazul combustibilului gazos, GPL si concordant – (dosarul preliminar care contine schita izometrica).
- Procesul verbal de punere in functiune a instalatiei de utilazare a gazelor naturale cu precizarea debitului de gaz prevazut pentru aparat( anexa 5 din Normativul de gaze/16.04.2009).
- Procesul verbal pentru proba la rece a instalatiei si copie dupa autorizatia ISCIR a executantului instalatiei.
- Avizul pentru energie electrica (sau ultima factura).
- Tipul incaperii (este interzisa montarea aparatului in bai, closet, dormitor sau incaperi cu pericol mare de incendiu).
- Pot fi montate in bai centrale termice cu tiraj fortat, Vaillant, daca pe proiectul instalatiei de gaze naturale incaperea in care este instalata centrala este notata ca baie.
- Doua robinete pe teava de alimentare cu gaze ale aparatului.
- Filtru stabilizator pe gaz(regulator de presiune cu filtru) la intrarea in aparat.
- Este interzisa montarea unei tevi de cupru pe alimentarea cu gaz.
Se verifica existenta unui racord rigid de gaz intre aparat si reteaua de gaz ( numai la centralele cu consum mai mic de 3m³/h este permisa montarea unui racord flexibil omologat la alimentarea cu gaz, cu o lungime maxima de 1m).
Duzele arzatorului corespund tipului de gaz utilizat.
La functionarea pe GPL este interzisa alimentarea de la butelii individuale de GPL.
Suprafata vitrata de explozie( fereastra):
a. S=0.05m² la 1m³ pentru constructii din caramida;
b. S=0.03m² la 1m³ pentru constructii din beton;
c. Pentru cazurile in care geamurile au o grosime mai mare de 4mm sau sunt de constructie speciala (termopan) se vor monta obligatoriu detectoare automate de gaze cu limita inferioara de sensibilitate de 2% metan in aer careactioneaza aspura robinetului de inchidere a conductei de alimentare cu gaze naturale al arzatorului.
d. S=0.02m² la 1 m³ in cazul utilizarii de tectorului de gaze.
- Se verifica legarea corecta a echipamentului la instalatia electrica, respectarea fazei, a nulului de lucru si a nulului de protectie, existenta tensiunii nominale de alimentare, precum si pozitionarea prizei in lateralul centralei la o distanta maxima de 0.5m. Este interzisa utlizarea de prelungitoare.
- Schema termomecanica a centralei termice avizata de catre RADTI( personal tehnic de specialitate, responsabil cu avizarea documentatiei tehnice de instalare), atunci cand este echipata cu cazane avand puterea nominala mai mare de 70KW conform PT A1/2010.
In functie de locul de montaj se recomanda montarea urmatoarelor accesorii:
a. Filtru co polifosfati sau magnetic si filtru de impuritati la intrarea de apa rece menajera in centrala;
b. Flitru de impuritati pe returul circuitului de incalzire (montat orizontal).
- Se verifica etanseitatea circuitelor de: gaze, gaze arse, apa si incalzire.
- La tirajul fortat cosul trebuie montat indreptat in jos cu inclinatia de 2 grade iar lungimea maxima admisa din manual trebuie respectata.
- La aparatele in condensatie cosul trebuie montat indreptat in sus cu inclinatia de 2 grade, iar lungimea maxima admisa din manual trebuie respectata.
- Distanta minima de montare a tubulaturii de avacuare a gazelor arse fata de cel mai apropiat obstacol in fata este de 2 metri.
- Inaltimea minima de montare a tubulaturii de evacuare a gazelor arse fata de sol este de minim 1.8 metri in spati publice sau de 05 metri in alte spatii.
- Aparatul corespunde utilizarii pentru care a fost instalat.
In plus pentru centralele cu tiraj natural:
- Volumul incaperii minim 18m³.
- In incaperea in care este montata centrala cu tiraj natural este interzisa montarea unei hote cu evacuare fortata daca nu este montat un dispozitiv de interblocaj.
- In cazul centralelor cu tiraj natural cosul trebuie sa fie verificat de o firma autorizata de coserit cu maxim 30 zile inainte de admiterea functionarii(AF).
- Sectiunea burlanelor (tiraj natural) cel putin egala cu sectiunea de iesire din aparat.
- Existenta unei portiuni verticale de minim 0.4m la iesirea din aparat.
- Sa nu fie intre aparat si cos o distanta mai mare de 3 metri; panta burlanului sa fie de min 8% (la lungimi de peste 1m); burlanul sa fie izolat termicla distante mai mari de 3 metri.
- Burlanele trebuie sa fie introduse in sensul de curgere a gazelor arse.
- La aparatele racordate la cos, cosul sa depaseasca cu min 0.5 metri coama acoperisului.
- Suprafata golului pentru accesul aerului de ardere in incaperea in care se monteaza centrala termicatrebuie sa respecte dimensiunile de mai jos si se efectueaza in partea inferioara a incaperii, fara dispozitive de inchidere sau reglaj.
- Smin=100 cm²;
- S=0.0025xQi in m², unde Qi reprezinta debitul instalat in incaperea respectiva, in m³/h, iar coeficientul 0.0025 este dat in m²/(m³/h).
- S=0.0006 m²/Kcal/h pentru GPL.
In cazul neindelinirii uneia din conditiile de mai sus se procedeaza conform “Prescriptiei tehnice ISCIR PT A1/2010 si documentul nr 255bis din 16.04.2009 publicat in Monitorul Oficial cu privire la – Norme tehnice pentru proiectarea, executarea si exploatarea sistemului de alimentare cu gaze naturale” si se opreste centrala termica pana la remedierea neconformitatilor.