Vremurile moderne pe care le traim aduc în prim plan solutii moderne care sa ne ajute sa cream cât mai mult confort în casele noastre, oriunde ar fi acestea situate din punct de vedere climatic, dar mai ales din punct de vedere al reliefului. Daca ne gândim la costuri, gazul este clar cea mai ieftina metoda de încalzire a locuintelor în momentul de fata, si cea mai comoda evident, însa din pacate România sta destul de slab la capitolul retea nationala de gaze naturale.
Cu alte cuvinte, nu sunt gaze peste tot, exista orase cu sute de mii de locuitori în România care înca nu au acces la gaze naturale. Nu mai punem la socoteala zonele rurale, unde în unele regiuni nu exista nici macar retea de apa si canal, nu exista nici macar asfalt, ce sa mai spunem despre gaze naturale? Desigur, în viitorul apropiat aceasta problema se va rezolva dar ce facem pâna atunci? Cum reusim sa aducem caldura ieftina concomitent cu confortul în casele noastre?
Pâna nu demult, singura varianta care se ridica la nivelul de confort al gazului pentru încalzirea locuintelor, erau centralele termice pe curent. Din pacate, discutam despre o solutie care într-adevar, aduce foarte mult confort, vine la pachet cu un cost de functionare absolut ridicol pentru buzunarul românului de rând. O familie de rând, obisnuita, cu venituri medii, nu îsi permite în România sa-si încalzeasca o casa de 100 de metri patrati cu o centrala termica electrica.
Din fericire, în ultimii ani au început sa apara pe piata din România pompele de caldura, sisteme de încalzire foarte îndragite si foarte folosite în strainatate, care reusesc sa încalzeasca electric la bani mult mai convenabili. Discutam astazi despre pompele de caldura aer-apa Vaillant, despre cum reusesc aceste dispozitive sa ofere un confort incredibil consumând mult mai putina energie electrica fata de o centrala electrica normala.
O pompa de caldura aer-apa este un sistem de incalzire si racire care utilizeaza energia din aerul exterior pentru a incalzi sau raci un spatiu interior, precum si pentru a produce apa calda menajera. Functionarea unei pompe de caldura aer-apa se bazeaza pe un ciclu termodinamic in care energia termica este transferata intre aerul din exterior si un lichid de lucru (un agent frigorific), care apoi transfera caldura catre un sistem de incalzire pe baza de apa (radiatoare, incalzire prin pardoseala, sau ventiloconvectoare).
Instalarea unei pompe de caldura aer-apa este un proces care necesita cunostinte tehnice si trebuie realizat de un profesionist autorizat. Totusi, pentru a intelege etapele implicate in acest proces, iata un ghid general al pasilor principali:
Alegerea echipamentului potrivit
Pompele de caldura aer-apa vin in diferite dimensiuni si capacitati. In functie de necesarul energetic al cladirii, se va alege un model potrivit, care sa fie suficient de puternic pentru a furniza caldura pe timp de iarna si racire vara.
Unitatea exterioara trebuie amplasata intr-un loc bine ventilat, de obicei in afara cladirii, pe o suprafata plana si stabila (ex. pe o platforma din beton). Este important sa fie amplasata astfel incat sa nu fie obstructionata de pereti sau alte obstacole care ar putea reduce fluxul de aer.
Instalarea unitatii interioare
Unitatea interioara este conectata la sistemul de incalzire al locuintei (radiatoare, incalzire in pardoseala etc.) si, daca este necesar, la un boiler pentru producerea de apa calda menajera.
Daca vrei sa reduci facturile la incalzire prin achizitia unei pompe de caldura poti afla mai multe informatii i
Consumul unei pompe de caldura aer-apa depinde de mai multi factori, inclusiv eficienta pompei, dimensiunea spatiului de incalzit/racit, temperatura exterioara, nivelul de izolare al cladirii si modul de utilizare. Cu toate acestea, iata cateva detalii generale despre consumul de energie al unei pompe de caldura aer-apa:
Unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza consumul este COP-ul (Coefficient of Performance), care masoara eficienta pompei de caldura. De exemplu, un COP de 4 inseamna ca pentru fiecare kWh de energie electrica consumata, pompa produce 4 kWh de energie termica.
Pompele de caldura vin cu diferite capacitati, masurate in kW, care indica cantitatea de caldura pe care o pot genera. De exemplu, o pompa de caldura de 10 kW care functioneaza cu un COP de 3 va consuma aproximativ 3,3 kWh de energie electrica pentru a genera 10 kWh de caldura.
Consumul anual depinde de cat de mult este utilizata pompa de caldura. Pentru o locuinta bine izolata de aproximativ 150-200 mp, pompa de caldura poate consuma intre 3.000 si 6.000 kWh pe an, in functie de climatul local si de modul in care este utilizata (incalzire, apa calda menajera, racire).
Daca ai o pompa de caldura cu un COP mediu de 3 si locuinta ta necesita 15.000 kWh de energie termica anual pentru incalzire, pompa de caldura va consuma aproximativ: 15.000 kWh÷3=5.000 kWh. Aceasta ar fi cantitatea de energie electrica consumata anual.
Pe masura ce temperatura exterioara scade, eficienta pompei de caldura scade, ceea ce poate duce la un consum mai mare de energie. De exemplu, daca temperaturile scad sub -5°C, consumul de energie poate creste semnificativ, iar in unele cazuri se poate activa o rezistenta electrica suplimentara pentru a mentine confortul termic.
Daca vrei sa cumperi o pompa de caldura Vaillant, Valtherm te poate ajuta. Ne poti contacta la numerele din pagina noastra de contact.
1. Solutia perfecta pentru zonele unde nu exista gaze naturale
Foarte multi proprietari din zona rurala asteapta de ani buni ca satele în care au investit în case frumoase, renovate, sa primeasca gaze naturale. Din pacate legile si bunul mers al lucrurilor în România se pun practic împotriva dezvoltarii retelei de gaze naturale. Satele si comunele din România trebuie sa se uneasca pentru a accesa proiecte pe fonduri europene prin intermediul carora sa aduca utilitatile în mediul rural, iar birocratia ucide orice speranta din pacate. Trec ani buni si cei care au investit în mediul rural, nu mai apuca sa ia contact cu normalitatea.
Pompele de caldura aer-apa vin ca o solutie pentru aceste zone si reusesc sa ofere o caldura de calitate pe timp de iarna la nivel de confort maxim, exact ceea ce-si doresc cei care doresc sa lase sobele în trecut si sa aiba un stil de viata modern, care nu mai implica trezitul cu noaptea în cap pentru a face focul, golitul cenusii, spartul si caratul lemnelor din depozit în camera si asa mai departe. Totul cu un cost de functionare de 3-4 ori mai mic fata de o centrala electrica.
Spuneam mai devreme despre faptul ca pompele de caldura aer-apa functioneaza pe un principiu destul de simplu, si anume folosesc atmosfera din exterior pentru a încalzi casa, electric, dar cu un coeficient de performanta chiar si peste 4 în unele cazuri. Asta înseamna ca pompa foloseste 1 kW din reteaua de energie electrica pentru a scoate 4kW de energie termica, ceea ce înseamna ca o pompa de caldura este cu 75% mai economa fata de o centrala termica electrica. Spre exemplu, sistemul A7/W35 de la Vaillant consuma 0.94 kW energie electrica pentru a produce 4.5 kW energie termica, aducând în prim plan un coeficient de performanta (COP) de 4.80.
Una dintre marile surprize ale pompelor de caldura aer apa este faptul ca pot sa si raceasca locuinta, nu doar sa o încalzeasca. Desigur, nimic nu se poate compara cu calitatea unui aparat de aer conditionat însa daca locuinta în care pompa de caldura este instalata este foarte bine izolata din punct de vedere termic, se poate folosi pompa de caldura cu brio pentru racire, cu un coeficient de performanta mai scazut fata de faza de încalzire.
Exista pompe de caldura aer apa care au boilere integrate, sau exista posibilitatea de a monta suplimentar un boiler exterior în cazul în care se doreste si apa calda menajera. Pompele de caldura dupa cum spuneam mai sus, sunt componente într-un sistem foarte complex menit sa asigure tot confortul casei la costuri foarte mici dar si eficient din punct de vedere ecologic. Adesea, cei care doresc apa calda menajera din pompele de caldura opteaza si pentru instalarea unor panouri solare pentru apa calda menajera cu ajutorul carora sa faca si mai multa economie.
Daca esti interesat de achizitia unui sistem de panouri solare cu drenare gravitationala Vaillant de la Valtherm, te putem ajuta.
Ideea din spatele pompei de caldura aer apa, de a converti energia electrica în energie termica la un raport de 4 la 1 se împaca foarte bine cu casele alimentate cu energie electrica prin panouri fotovoltaice. Cea mai mare greutate pentru panourile fotovoltaice era pâna acum încalzirea locuintei pe timp de iarna si este lesne de înteles ca o centrala termica pe curent electric era o povara mult prea grea pentru panourile solare care oricum iarna produc mai putina energie. O pompa de caldura care consuma 6000 de kW anual pentru racirea si încalzirea unei case de 100 de metri patrati deja este un proiect mai mult decât accesibil pentru cei care au investit sau care doresc sa investeasca în fotovoltaice.
Conform statisticilor, 95% din casele noi construite în Suedia si 42% din casele noi din Germania sunt racite si încalzite prin intermediul pompelor de caldura, ceea ce înseamna ca discutam despre o tehnologie a viitorului, capabila de foarte multe ajustari, integrari si automatizari. Statisticile Vaillant mai aduc în prim plan faptul ca o pompa de caldura care functioneaza timp de 20 de ani, emite cu 54 de tone CO2 mai putin fata de un cazan cu condensare.