Fiecare utilizator casnic isi doreste ca sistemul sau de incalzire sa fie dintre cele mai ieftine si pe buna dreptate. Studiile au aratat ca mai mult de 40% dintre cheltuielile aferente energiei sunt consumate pe incalzirea locuintei. Atunci ce alegi dintre incalzirea pe gaz, electric sau combustibil solid?
Din start vom exclude combustibilul solid pentru incalzirea apartamentelor si a marilor aglomerari urmane. Ramane disputa intre centralele termice pe gaz si centralele electrice. In continuare vom argumenta de ce incalzirea pe gaz este cea mai ieftina.
De ce este gazul cea mai ieftina modalitate de incalzire?
Incalzirea unei locuinte pe gaz este mai ieftina decat alta sursa de combustibil, respectiv energia electrica sau GPL. Trei argumente stau in favoarea gazului ca sursa ieftina de incalzire:
Pretul 1 MWh pentru gaz versus energie electrica.
Pretul de achizitie si instalare a unei centrale termice pe gaz este mai scazut
Singurele centrale supra-eficiente (care depasesc randament 100%) sunt centralele termice pe gaz.
Dar sa le luam pe rand.
Fara dubiu! Incalzirea pe gaz e mai ieftina decat energia electrica
Cel mai simplu mod sa va ilustram ca incalzirea pe gaz este mult mai ieftina este comparam doua centrale termice de putere termica identica: pe gaz versus electrica. Pentru argumentare luam una dintre centralele cele mai populare, cele de putere termica nominala 24 kW.
Centrala termica pe gaz (in condensatie) Viessmann Vitodens 050 cu putere termica de 24 kW are un consum maxim de gaz metan de 2,37 m3/h . 1 metru cub de gaz per ora reprezinta 10,83 kWh ( transformarea mc3h in kWh, unde kWh este unitate de masura a energiei), asadar centrala noastra consuma 25,66 kWh.
Luam spre comparatie o centrala electrica de 24 kW, cu randament de 99, 5%, asadar un 1kW putere electrica este transformat (aproximativ) intr-un 1kW putere termica, asadar energia termica de 24 kWh reprezinta aproximativ 24 kWh - energie electrica.
La ora actuala atat furnizorii de energie electrica, cat si distribuitorii de gaz au tarifele exprimate in multiplu de Wh. Ca reper luam tarifele la energie de la un singur furnizor, atat pentru gaz cat si pentru energie electrica. 1kWh de gaz costa 0,12713 lei, in timp ce 1 kWh electric costa 0,31190 lei ( tarif monom).
Asadar pentru:
- Centrala pe gaz 25,66kWh* 0,127 lei /kWh= 3,29 lei
- Centrala electrica 24 kWh *0,3119 lei/ kWh = 7,486 lei
Calculele sunt doar pentru ilustrare. Nu trebuie luate ca definitive, ci doar argumentative. Consumul de gaz utilizat in calcule este cel maxim, in schimb centrala termica in condensare atinge un randament de 107%, pe cand consumul scade la minim. Pe de alta parte pentru centrala termica am luat in calcul un raport 1:1 (putere electrica:putere termica), randamentul real fiind totusi subunitar. In mod evident gazul este cea mai ieftina modalitate de incalzire, doar privind acest argument.
Pretul de achizitiei al unei centrale pe gaz
Varietatea de modele de centrale termice pe gaz este foarte mare, permitand achizitia unui echipament de incalzire indiferent de buget. Pe piata de instalatii pot fi gasite la ora actuala centrale termice de 24 kW la preturi incepand cu 1800 lei.
Pe de alta parte centralele electrice sunt proiectate pentru puteri mai mici, iar varietatea modelelor si optiunilor de cumparare e mica. Un model entry de centrala electrica depaseste 2200 lei.
Cea mai mare problema la centralele electrice este dimensionare sistemului electric. Centralele termice impun un consum mare de energie, ceea ce implica redimensionarea intregii instalatii si alimentarea trifazica. In cazul in care casa nu este racordata la un astfel de sistem numai autorizarea va costa o avere.
Pe de alta parte, sistemul de instalatie de incalzire este mai ieftin, materialele utilizate sunt mai accesibile, inclusiv racordarea la reteaua de gaze este mai simpla si permisiva.
Singurele sisteme supra-eficiente, centralele in condensare, functioneaza doar pe gaz
Ultimul argument, pentru a va arata ca cea mai ieftina modalitate de incalzire este gazul, il reprezinta noile centrale comercializate pe piata. Odata cu intrarea in vigoare a normelor ErP se comercializeaza doar centrale termice in condensare cu randament de pana la 110%. Ce inseamna aceasta? Centrala nu transforma in energie termica doar gazul ars, ci este mai eficienta de atat, folosind energia latenta din vaporii rezultati din combustie. Folosita in parametri corecti de temperatura, o centrala termica poate economisi pana la 30% din consumul anual de gaze.
Doar reintoarceti-va la calcul de mai devreme si va fi evident de ce gazul este cea mai ieftina modalitate de incalzire!