Cât consuma efectiv o centrala termica de apartament, pe gaz, în condensatie? Aceasta este cu siguranta cea mai importanta întrebare la care cei care doresc un astfel de sistem de încalzire pentru apartament, asteapta un raspuns cât mai precis. Din fericire, chiar daca un raspuns „la zecimala” nu poate exista atât timp cât consumul unei centrale termice depinde de foarte multi factori, putem însa calcula un consum aproximativ, care sa nu fie cu mult departe de adevar.
Dupa cum stim, gazul este de departe cel mai ieftin combustibil care poate fi folosit în încalzirea apartamentelor (si cel mai comod), iar cei care au optiunea de a monta o centrala termica în condensatie, au nevoie si de informatii legate de consum. În cele ce urmeaza, vom lua drept exemplu etalon un scenariu în care se doreste instalarea unei centrale termice pe gaz în condensatie, pentru un apartament cu 3 camere, cu o suprafata utila de maxim 70 de metri patrati. Vom oferi o aproximare si pentru varianta izolata la exterior.
Pentru a putea alege o centrala termica pe gaz în condensatie potrivita, trebuie sa calculam ce putere este necesara pentru a încalzi volumul de aer existent în cei 70 de metri patrati de spatiu. La 70 de metri patrati suprafata desfasurata, avem 175 metri cubi de aer (70 metri patrati suprafata x 2.5 înaltime). În cazul în care imobilul este bine izolat, pentru a încalzi 1 metru cub de aer va fi necesara o energie echivalenta a 40w. Astfel, observam ca avem nevoie de 7000w, 7 kW pentru a încalzi acel imobil. Daca discutam despre o locuinta neizolata, necesarul de energie per metru cub se poate dubla aproape. La 70 de metri patrati de imobil neizolat, cu un necesar energetic de 70w pentru fiecare metru cub de aer încalzit, observam ca avem nevoie de minim 12250w (12kW).
Pentru ambele cazuri, se impune instalarea unei centrale termice Vaillant ecoTEC pure VUW 236/7-2, 20,2 kW. Este una dintre cele mai economice centrale termice pe gaz în condensatie care poate fi cumparata la ora actuala. Trebuie precizat faptul ca alegerea incorecta a centralei termice poate determina randament scazut sau chiar paguba aparuta prin consum exagerat de gaz. Astfel, se recomanda instalarea unei centrale termice care sa se apropie cât mai mult de necesarul imobilului. Spre exemplu, nu se recomanda instalarea unei centrale termice de 33 kW la o suprafata de 70 metri patrati. Este mult prea puternica. Vaillant ecoTEC pure VUW 236/7-2 dezvolta o putere calorica nominala cuprinsa între 7.2 kW si 20.2 kW si se încadreaza foarte bine în acest scenariu.
Asadar, avem suprafata de 70 metri patrati, avem centrala termica Vaillant ecoTEC pure VUW 236/7-2, câti metri cubi de gaz vom avea de plata luna de luna? Știm faptul ca 1 metru cub de gaze are o putere calorica de aproximativ 10 kWh, iar o centrala termica de 20 kW, va toca într-o ora maxim 2 metri cubi de gaze. Raspunsul final la întrebarea „cât consuma centrala termica în condensatie” sta evident în numarul orelor de functionare a centralei termice.
Aici conteaza foarte mult izolarea imobilului, daca exista sau nu. Daca nu exista, centrala va porni mult mai des si consumul aproape se va tripla. Sa luam spre exemplu scenariul în care o centrala termica va functiona continuu 5 ore pe zi, într-un imobil de 70 metri patrati izolat. Centrala va furniza 7 kW pentru încalzire, timp de 5 ore. Din moment ce 1 metru cub de gaz are o putere calorica de aproximativ 10kWh, se vor consuma 3.5 metri cubi de gaze în cele 5 ore. Un pret mediu pentru 1 metru cub de gaz este cam 1.8 RON. La un consum mediu de 100 metri cubi de gaz pe luna, rezulta un cost lunar de 180 de lei. Pentru un imobil neizolat care forteaza centrala termica sa mearga în maxim de sarcina, respectiv 20.2 kW pe încalzire, în 5 ore se va înregistra un consum de gaze de 11 metri cubi. În 30 de zile (de iarna), va rezulta un consum aproximativ de 330 metri cubi. Rezulta un cost de operare aproximativ de 600 lei.