Aceasta întrebare se afla cu siguranta pe lista celor care doresc sa-si monteze în locuinta o centrala termica pe gaz în condensatie. Evident, nu se poate raspunde scurt si la obiect la o asemenea întrebare, întrucât calculul necesarului de calorifere are o formula influentata de foarte multi factori. Pentru a putea stabili cu exactitate numarul de calorifere necesar unei locuinte trebuie sa stim în primul rând daca acea locuinta este sau nu izolata, câte camere sunt la interior, câte ferestre sunt la interior si bineînteles, daca se doreste încalzirea unor spatii anexe precum garaje sau camere tehnice. De asemenea exista clienti care doresc sa încalzeasca inclusiv holurile locuintei, caz în care numarul de calorifere va creste.
Ce putem însa face pentru a estima cât mai precis numarul de calorifere necesar unei instalatii de încalzire bazata pe o centrala termica pe gaz în condensatie, este sa ne uitam cu atentie la datele tehnice ale diferitor centrale termice. Dupa cum stim alegerea centralei termice se face în special în functie de suprafata care trebuie încalzita. Asadar, în cele ce urmeaza, vom discuta despre diverse centrale termice pe gaz în condensatie, de diferite capacitati, si vom estima numarul maxim de calorifere care le sunt de obicei atribuite. Haideti sa vedem.
Fiind vorba despre o centrala termica pe gaz în condensatie cu un interval nominal al puterii calorice la P 50/30 grade Celsius de maxim 20.2 kW când functioneaza pe baza de gaze naturale, Este recomandata caselor si apartamentelor care au o suprafata maxima de 160 de metri patrati, care sunt izolate exterior, si au o înaltime maxima a camerelor de 2,5 m.
Daca ne gândim logic, 160 de metri patrati înseamna minim un apartament cu patru camere sau o casa cu cinci sase camere. O casa cu cinci- sase camere înseamna din start 6 calorifere pentru fiecare camera, doua calorifere pentru doua bai, un calorifer pentru bucatarie si înca un calorifer probabil pentru un hol mai mare. Astfel o centrala termica pe gaz în condensatie care are o putere de maxim 22 de kW, poate sa duca maxim 8-10 calorifere.
Viessmann Vitodens 050 W - 33 kW are o putere nominala maxima de 33 de kW atunci când functioneaza pe gaze naturale, si este recomandata pentru locuintele cu suprafete cuprinse între 220 si 260 m patrati. Deja discutam de o casa cu mansarda. La parter se pun de obicei 8 calorifere si la mansarda, unde probabil sunt 3 camere si o baie, înca 4. Astfel, acest tip de centrala termica în condensatie poate sa duca lejer un numar de 15 calorifere.
Aceasta centrala termica este destinata spatiilor comerciale sau rezidentiale de pâna la 400 m patrati. Sa discutam despre spatiile rezidentiale. Desi cifra pare una foarte mare, respectiv 400 metri patrati, în realitate nu reprezinta altceva decât o casa construita în regim P+1+M. Deci avem parter avem un etaj si avem o mansarda. Daca pe fiecare nivel avem undeva la 120 de metri patrati, suprafata totala a imobilului se apropie de valoarea de 400 de metri patrati. Pornind de la premiza ca pentru fiecare 120 de metri patrati se folosesc undeva la 6-8 calorifere, rezulta ca în apropiere de 400 de metri patrati, o astfel de centrala poate duce pâna la 20, 24 de calorifere. Desigur, trebuie luat în calcul si gradul de izolatie a imobilului.
Solutia perfecta pentru încalzirea spatiilor rezidentiale de maxim 500 de metri patrati. 500 de metri patrati rezidentiali înseamna cel mai probabil o casa de tip D+P+1+M sau P+1+2+M, în ambele cazuri discutam despre un minim de 15 camere care trebuie încalzite, 8 bai, 2 bucatarii plus câteva spatii anexe, inclusiv garaj. La un simplu calcul observam ca o asemenea centrala termica în poate sa duca un numar de 30 de calorifere, în situatia în care nu sunt pierderi de temperatura cauzate de lipsa izolatiei.