Cât consumă efectiv o centrală termică de apartament, pe gaz, în condensație? Aceasta este cu siguranță cea mai importantă întrebare la care cei care doresc un astfel de sistem de încălzire pentru apartament, așteaptă un răspuns cât mai precis. Din fericire, chiar dacă un răspuns „la zecimală” nu poate exista atât timp cât consumul unei centrale termice depinde de foarte mulți factori, putem însă calcula un consum aproximativ, care să nu fie cu mult departe de adevăr.
După cum știm, gazul este de departe cel mai ieftin combustibil care poate fi folosit în încălzirea apartamentelor (și cel mai comod), iar cei care au opțiunea de a monta o centrală termică în condensație, au nevoie și de informații legate de consum. În cele ce urmează, vom lua drept exemplu etalon un scenariu în care se dorește instalarea unei centrale termice pe gaz în condensație, pentru un apartament cu 3 camere, cu o suprafață utilă de maxim 70 de metri pătrați. Vom oferi o aproximare și pentru varianta izolată la exterior.
Pentru a putea alege o centrală termică pe gaz în condensație potrivită, trebuie să calculăm ce putere este necesară pentru a încălzi volumul de aer existent în cei 70 de metri pătrați de spațiu. La 70 de metri pătrați suprafață desfășurată, avem 175 metri cubi de aer (70 metri pătrați suprafață x 2.5 înălțime). În cazul în care imobilul este bine izolat, pentru a încălzi 1 metru cub de aer va fi necesară o energie echivalentă a 40w. Astfel, observăm că avem nevoie de 7000w, 7 kW pentru a încălzi acel imobil. Dacă discutăm despre o locuință neizolată, necesarul de energie per metru cub se poate dubla aproape. La 70 de metri pătrați de imobil neizolat, cu un necesar energetic de 70w pentru fiecare metru cub de aer încălzit, observăm că avem nevoie de minim 12250w (12kW).
Pentru ambele cazuri, se impune instalarea unei centrale termice Vaillant ecoTEC pure VUW 236/7-2, 20,2 kW. Este una dintre cele mai economice centrale termice pe gaz în condensație care poate fi cumpărată la ora actuală. Trebuie precizat faptul că alegerea incorectă a centralei termice poate determina randament scăzut sau chiar pagubă apărută prin consum exagerat de gaz. Astfel, se recomandă instalarea unei centrale termice care să se apropie cât mai mult de necesarul imobilului. Spre exemplu, nu se recomandă instalarea unei centrale termice de 33 kW la o suprafață de 70 metri pătrați. Este mult prea puternică. Vaillant ecoTEC pure VUW 236/7-2 dezvoltă o putere calorică nominală cuprinsă între 7.2 kW și 20.2 kW și se încadrează foarte bine în acest scenariu.
Așadar, avem suprafața de 70 metri pătrați, avem centrala termică Vaillant ecoTEC pure VUW 236/7-2, câți metri cubi de gaz vom avea de plată lună de lună? Știm faptul că 1 metru cub de gaze are o putere calorică de aproximativ 10 kWh, iar o centrală termică de 20 kW, va toca într-o oră maxim 2 metri cubi de gaze. Răspunsul final la întrebarea „cât consumă centrala termică în condensație” stă evident în numărul orelor de funcționare a centralei termice.
Aici contează foarte mult izolarea imobilului, dacă există sau nu. Dacă nu există, centrala va porni mult mai des și consumul aproape se va tripla. Să luăm spre exemplu scenariul în care o centrală termică va funcționa continuu 5 ore pe zi, într-un imobil de 70 metri pătrați izolat. Centrala va furniza 7 kW pentru încălzire, timp de 5 ore. Din moment ce 1 metru cub de gaz are o putere calorică de aproximativ 10kWh, se vor consuma 3.5 metri cubi de gaze în cele 5 ore. Un preț mediu pentru 1 metru cub de gaz este cam 1.8 RON. La un consum mediu de 100 metri cubi de gaz pe lună, rezultă un cost lunar de 180 de lei. Pentru un imobil neizolat care forțează centrala termică să meargă în maxim de sarcină, respectiv 20.2 kW pe încălzire, în 5 ore se va înregistra un consum de gaze de 11 metri cubi. În 30 de zile (de iarnă), va rezulta un consum aproximativ de 330 metri cubi. Rezultă un cost de operare aproximativ de 600 lei.