Desi încalzirea pe baza de gaze naturale este cea mai ieftina comparata cu alternativele (curent electric, lemn, etc) natura umana va fi interesata întotdeauna de reducerea costurilor. Adevarul este ca în realitate, costurile pentru încalzirea casei pe timp de iarna cu ajutorul gazelor naturale pot fi reduse destul de mult iar în cele ce urmeaza vom prezenta 7 idei destul de simple, destul de logice, cu ajutorul carora se poate obtine o reducere considerabila a consumului de gaze.
Izolarea locuintei si instalarea de geamuri termopan de calitate. Este lucru stiut faptul ca izolarea exterioara a locuintei alaturi de instalarea de geamuri termopan de foarte buna calitate pot duce la o eficienta termica de top, urmata evident de facturi mult mai mici pentru încalzirea si racirea locuintei. Da, discutam despre o operatiune destul de costisitoare dar care în timp se va amortiza prin facturile la utilitati mult mai reduse.
Curatarea instalatiei si a centralei termice pe gaz în condensatie. Se recomanda curatarea instalatiei si a centralei termice pe gaz în condensatie în fiecare an. Impuritatile aflate pe instalatie, reziduurile de calcar si rugina pot scadea foarte mult eficienta centralei termice. Un randament scazut cauzat de aglomerarile de calcar si rugina din instalatie duc efectiv la cresterea consumului de combustibil necesar încalzirii locuintei.
Achizitia unui termostat inteligent precum Vaillant eRELAX. Acest tip de termostat inteligent reuseste sa reduca considerabil factura la gaze naturale. Termostatul Vaillant eRELAX este conectat în permanenta la internet si poate sa reduca temperatura din interior atât în cazul în care nu este nimeni acasa, dar si în cazul în care temperatura din exterior creste simtitor. Este un termostat care se integreaza perfect cu ideea de casa smart.
Setati centrala pentru o temperatura de maxim 22 grade Celsius. În momentul în care setam centrala termica pe gaz în condensatie la o temperatura destul de mare, de exemplu de 26 de grade Celsius, consumul va creste foarte mult. Trebuie mentionat faptul ca nu este recomandata mentinerea în imobil a unei temperaturi mult mai mari decât normal.
Setati temperatura apei calde la 40 de grade si izolati tevile. Centralele termice în condensatie care au boiler încorporat pot oferi si apa calda. Foarte multa lume seteaza gresit temperatura apei calde rezultând un consum de gaze naturale foarte ridicat în momentul în care foloseste apa calda. O temperatura de 40 de grade Celsius este suficienta atât pentru uzul casnic în bucatarie cât si pentru a face baie. Cu cât vom seta o temperatura mai ridicata pentru prepararea apei calde cu atât vom fi nevoiti sa o combinam cu apa rece pentru a o putea folosi, ceea ce este absolut inutil. Asadar logic ar fi sa setam apa calda cu câteva grade Celsius în plus fata de temperatura corpului nostru.
Fiti constant cu ochii pe ofertele furnizorilor de gaze naturale. Piata gazelor naturale din România a fost liberalizata. Asta înseamna ca au aparut foarte multi furnizori iar acest lucru este foarte bun pentru consumatorul final, pentru consumatorul casnic. Cu cât exista mai multe companii care furnizeaza gaze naturale cu atât pretul va scadea pentru clientul final. Trebuie sa verificam anual ofertele existente pe piata pentru gaze naturale,întrucât este foarte probabil sa reusim sa scadem considerabil factura doar prin schimbarea furnizorului.
Daca centrala termica este veche, luati în calcul una noua. Centralele termice pe gaz în condensatie de ultima generatie sunt foarte eficiente. Nu ar fi de mirare sa observam o reducere a consumului de gaze naturale pentru un anumit imobil de minim 20%, doar prin simpla înlocuire a vechii centrale termice, cu una de ultima generatie.