Centralele termice pe gaz în condensare sunt, după cum bine știm, cea mai eficientă metodă modernă de încălzire a locuințelor. Aceste aparate sunt destul de complexe și într-un fel, din moment ce creează un echilibru perfect între economie și siguranță, este normal să fie așa. Centralele termice pe gaz în condensare, pentru o bună și îndelungată funcționare, au nevoie de o întreținere periodică destul de simplu de efectuat și deloc costisitoare. În cele ce urmează vom detalia acest aspect al întreținerii periodice pentru centralele termice pe gaz în condensare.
Pentru a asigura o bună funcționare a centralei termice în condensare de-a lungul iernii, pe timpul verii sau spre toamnă trebuie efectuată o verificare destul de sumară. Verificările anuale nu sunt atât de complexe precum cele obligatorii (care se efectuează o dată la doi ani) și trebuie efectuate evident de o echipă autorizată ISCIR.
În cadrul verificărilor tehnice anuale, se curăță coșul de fum astfel încât în sezonul rece acesta să nu fie blocat, și se verifică/înlocuiesc dacă este cazul, filtrele pentru agentul termic și pentru sistemele anticalcar de pe alimentarea cu apă. Se mai verifică de asemenea presiunile apei, gazului, și dacă centrala termică este conectată corect la priză.
VTP-urile se efectuează o dată la doi ani, obligatoriu. Lipsa acestor inspecții poate duce la sistarea furnizării de gaze naturale în locația cu pricina. Discutăm despre niște măsuri de siguranță care trebuie efectuate NUMAI de firme autorizate ISCIR, conform PT-A1. În cadrul acestor VTP-uri, se verifică și/sau se curăță următoarele:
- Sistemul de evacuare a gazelor arse – se verifică si se curata tot, de la arzător, senzor de flacara, electrozi de aprindere, ventilator până la schimbătorul principal care se curăță de resturile rezultate in urma arderii.
- Sistemul hidraulic – se fac verificări pentru etanșeitate, se reface presiunea de apă din centrală dacă este cazul, se verifică dacă pompa funcționează în parametri normali.
- Sistemul electric – se verifică existența împământării și dacă alimentarea cu energie electrică este în parametri optimi, se verifică sondele de temperatură/supratemperatură și se curăță dacă este cazul. Se verifica buna functionare a automatizarii cazanului.
- Sistemul de gaze – ca și în cazul verificărilor hidraulice, se verifică etanșeitatea (racordului de gaze, vanei de gaz, conductelor de gaz pana la rampa de gaz), se verifică si se regleaza presiunile de gaz.
În momentul în care observați că radiatoarele nu se mai încălzesc cum trebuie sau au anumite zone reci, este necesară o curățare chimică a întregului sistem de încălzire. Această curățare se efectuează cu ajutorul unor soluții pe bază de polimeri organici, capabile să elimine depunerile din circuit și din calorifere și să prelungească astfel durata de viață a centralei termice în condensare. Așadar, în cazul în care observați că au apărut problemele menționate mai sus, aveți la dispoziție trei soluții de la SENINEL pe care vă puteți baza:
X300 System Cleaner Sentinel – se folosește în special pentru curățarea sistemelor de încălzire bazate pe centrale termice noi, aflate în primele 6 luni de activitate. Cu 1 litru puteți curăța până la 10 calorifere.
X400 System Restorer Sentinel – se folosește pentru curățarea sistemelor de încălzire bazate pe centrale termice mai „bătrâne” de 1 an. Această soluție are un Ph neutru și poate fi folosită și pentru calorifere din aluminiu.
X800 JetFlo Cleaner Sentinel – o variantă bio pentru cazurile mai grave de înfundare a sistemelor de încălzire bazate pe centrale termice pe gaz în condensare, când este necesară folosirea unui echipament electric de spălare.
Dupa efectuarea unei curatari chimice conform specificatiilor producatorului de catre o firma specializata, recomandarea nostra este introducerea in sistemul de incalzire al inhibitorului de coroziune Sentinel X100 si/sau dupa caz a antigelului special facut pentru cazanele termice Sentilel X500.